Kwart miljoen medisch dossiers meer

Array

Steeds meer Belgen laten een Globaal medisch dossier openen bij hun huisarts. Eind 2007 ging het al over 3,816 miljoen landgenoten, 250.000 meer dan eind 2006. Huisartsen hielden verleden jaar ook 700.000 raadplegingen meer dan in 2006. Het aantal huisbezoeken verminderde ‘slechts’ met 420.000 eenheden. Daardoor nam voor het eerst sinds lang het aantal huisartsencontacten weer toe. Dat alles blijkt uit een audit vane de ziekteverzekering over 2007. Het medische weekblad de Huisarts keek hem in. Aan alle huisartsenprestaties samen besteedde het Riziv in 2007 een klein miljard euro (957,628 miljoen euro om precies te zijn). Ten opzichte van 2006 is dat een stijging met 4,2%. Bijna twee derde van dat geld (590,993 miljoen) vloeit naar Vlaamse huisartsen, een derde naar Waalse (300,078) en slechts een fractie (65,654) naar huisartsen uit de hoofdstad, aldus de Huisarts
Het Riziv stelde de gemiddelde landelijke kostprijs van een huisartsenprestatie gelijk aan 100. Als men dan ook nog rekening houdt met het aantal mensen dat in een gewest/provincie woont dan blijkt er relatief gezien het meeste huisartsengeld naar de provincie West-Vlaanderen (117) te vloeien. Het Waalse gewest scoort gemiddeld (99), Vlaanderen (107) zit daar boven en Brussel (74) bungelt aan het staartje, staat in de Huisarts.

Globaal Medisch Dossier (GMD)
Vooral het Globaal Medisch Dossier (GMD) zit weer in de lift –ook en vooral in Vlaanderen. Voor de huisartsen begint het GMD zich stilaan op te werken tot een belangrijke bron van inkomsten. Volgens de cijfers van de ziekteverzekering hadden in 2006 3.564.197 Belgen een GMD. Dat aantal steeg op een jaar tijd met 7% (252.760 eenheden) tot 3.816.957 landgenoten met een GMD.

Het GMD-honorarium verhoogde de jongste jaren een aantal malen –de laatste maal op 1 oktober 2007. Het verklaart mee, aldus de Huisarts, waarom de uitgaven in 2007 met 15% stegen ten opzichte van het jaar voordien. Het Riziv gaf in 2007 85,750 miljoen uit aan GMD-honoraria, in 2006 was dat nog 74,675 miljoen. “Rekening houdend met de groei van de consumptie blijven deze maatregelen binnen de gebudgetteerde marge”, zo stipt de Riziv-audit aan.

Bron: GMD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen