Niertransplantatie met levende donor live te volgen

Array

Op donderdag 16 oktober 2008 kunnen belangstellenden in het Erasmus MC een niertransplantatie met een levende donor volgen. ’s Ochtends staat een donor een nier af, die ’s middags bij een nierpatient wordt geplaatst. Beide operaties zijn live te bekijken via een videoverbinding tussen de operatiekamer (OK) en de collegezaal. Een chirurg en een nefroloog geven toelichting.

De chirurg zal ook vragen van het publiek stellen aan het team in de OK. Deze publieke anatomische les vindt plaats in het kader van de nationale Kennismaand.

Familieleden
Bij een niertransplantatie met een levende donor staat een gezonde persoon één van zijn nieren af aan een nierpatient. Vaak zijn het familieleden van een nierpatient, die tot deze donatie bereid zijn. Een niertransplantatie met een levende donor vereist, naast een hoge kwaliteit van medisch-technisch handelen, ook een geavanceerde logistieke organisatie. Het Erasmus MC is het grootste centrum voor niertransplantaties met een levende donor in Europa. Jaarlijks vinden circa 100 van deze transplantaties plaats.


Meekijken
De resultaten van niertransplantaties met een levende donor zijn goed. De winst in termen van levensduur en kwaliteit van leven van de nierpatient is hoog. Het uitnemen van de nier bij de donor vindt meestal plaats via een kijkoperatie (laparoscopische chirurgie), waarbij de nier door een relatief kleine snee in de buik wordt weggehaald. De donor ondervindt hierdoor minder schade en herstelt sneller. Ook de uitname die in het Erasmus MC te volgen is, is een kijkoperatie, waarbij het publiek in de zaal met de chirurg mee kan kijken in de buikholte.


Schermen
Deze publieke anatomische les bestaat uit een ochtend- en een middagprogramma. ’s Ochtends is te volgen hoe de nier bij de donor wordt verwijderd, met toelichting door een chirurg en een nefroloog. Tussen de beelden door krijgt het publiek informatie over biomedische en logistieke achtergronden van de operatie. ’s Middags is te volgen hoe de nier bij de patient wordt geplaatst, eveneens toegelicht door de chirurg. Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers geven deze middag een kijkje achter de schermen van de OK.


Plaats reserveren
Het programma vindt plaats in het faculteitsgebouw van het Erasmus MC, in collegezaal 7 aan het Dr. Molewaterplein 50 (ingang lift voor Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, 3e verdieping). 
Wilt u de transplantatie bijwonen en een plaats in de collegezaal reserveren voor de ochtend (9.00 – 12.00 uur), de middag (13.00 – 15.00 uur) of voor beide? Stuur dan een e-mail naar: [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen