Oudere borstkankerpatiënt slechter af

Array

Vrouwen met borstkanker die ouder zijn dan 60 jaar krijgen niet vanzelfsprekend de beste behandeling. Doordat kennis bij oncologen ontbreekt, behandelen zij hun oudere borstkankerpatienten vaak te voorzichtig of juist te agressief. Dat schrijft Plus Magazine in oktober, borstkankermaand.

In het artikel stelt oncoloog dr. Gerrit-Jan Liefers (LUMC) dat oudere vrouwen met borstkanker het risico lopen te worden onder- dan wel overbehandeld. Zo gaat de borst er bij veel oudere vrouwen helemaal af, terwijl een borstbesparende operatie soms ook goed mogelijk is. Ook krijgen oudere vrouwen niet altijd chemotherapie, terwijl ze daar vaak wel baat bij zouden hebben.

Artsen zijn het onderling niet met elkaar eens over hoe ze oudere borstkankerpatienten moeten behandelen, omdat een duidelijke behandelrichtlijn voor deze groep ontbreekt. Er is te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan om de richtlijn op te baseren. Dat is opvallend, want de helft van de 12.000 vrouwen die jaarlijks borstkanker krijgen (cijfers KWF Kankerbestrijding, 2005), is 60 jaar of ouder.

Om in de toekomst wel op de beste behandeling uit te komen, heeft KWF Kankerbestrijding 2 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar oudere vrouwen en borstkanker. De resultaten daarvan worden pas over zes jaar verwacht. Liefers, een van de onderzoekers, raadt oudere borstkankerpatienten die over hun behandeling mee willen denken aan tot die tijd altijd een second opinion te vragen, en de behandeling goed met hun arts door te spreken. “Het is belangrijk dat patienten zich realiseren dat artsen niet zo heel zeker zijn van de effecten van hun behandeling. Oudere vrouwen worden nu niet slecht behandeld, maar er is veel onwetendheid die ruimte laat voor verbetering.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen