Investeren in oogpreventie drukt zorgpremies

Array

Het voorkómen van oogziektes loont. Door adequate preventie van oogaandoeningen zijn er bijvoorbeeld minder valfracturen en minder depressies bij ouderen. Aldus enkele sprekers tijdens het World Sight Day symposium op 9 oktober 2008 in VU medisch centrum. Tweede Kamerlid Agnes Kant stelt deze middag dat door adequate preventieprojecten de kwaliteit van leven verbetert en de zorgpremies omlaag kunnen.


World Sight Day is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en vindt over de hele wereld plaats. Het thema is dit jaar de preventie van blindheid en slechtziendheid bij ouderen. Door de toenemende vergrijzing is er een forse stijging van oogafwijkingen. Op dit moment zijn er circa 150.000 Nederlanders onnodig blind of slechtziend; meer dan 80% hiervan is ouder dan 50 jaar. Verwacht wordt dat door de vergrijzing in 2020 het aantal senioren met slechtziendheid en blindheid is verdubbeld.

Het WHO Programma VISION 2020 Netherlands heeft tot doel het aantal gevallen van blindheid en slechtziendheid in het jaar 2020 tot de helft te reduceren. Tijdens het symposium op World Sight Day in VU medisch centrum wordt vanuit breed perspectief naar deze oogproblematiek in Nederland gekeken. Met name oplossingen om deze toename te reduceren komen aan de orde.

Zo benadert Agnes Kant de problematiek vanuit politiek perspectief en Wim van Minnen (directeur van de Samenwerkende Ouderenorganisaties) belicht de kwestie vanuit het perspectief van ouderen. Zie voor het volledige programma: www.vumc.nl/opleidingen/agenda/1625306/

Het symposium vindt plaats in de Amstelzaal van VUmc en start om 13.30 uur.
We nodigen u van harte uit deze bijeenkomst bij te wonen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen