Interactieve expositie ‘Gebruik je hersens’

Array

Altijd al willen weten hoe de hersenen zich door de jaren heen ontwikkelen? En welke ziekten deze ontwikkelingen kunnen beïnvloeden? De tentoonstelling laat zien hoe de hersenen zich door de jaren heen in de verschillende leeftijdsfasen ontwikkelen en verouderen. Zo wordt duidelijk welke ziekten deze processen kunnen verstoren, waardoor bepaalde dingen na verloop van tijd beter of minder goed gaan. En wat de nieuwste ontdekkingen van hersenwetenschappers zijn. Na het bezichtigen van de tentoonstelling weet de bezoeker meer over de werking van de hersenen.


De in samenwerking met de Hersenstichting gemaakte tentoonstelling Gebruik je hersens! nodigt uit om spelenderwijs te ervaren waarin hersenen in verschillende leeftijdsfasen uitblinken. Verder wordt ingegaan op wat na verloop van tijd minder goed en soms ook beter gaat. De reizende tentoonstelling biedt een goed beeld van (neuro)wetenschappelijke ontwikkelingen. Elk ziekenhuis waar de expositie staat, zal zijn (onderzoeks)activiteiten op dit gebied tonen.

Er zijn twee publicaties aan de expositie verbonden: het cahier Vergrijzend brein van de Stichting BWM en Zet je hersenen aan het werk!, een boekje voor kinderen van de Hersenstichting Nederland. Ook is er een uitgebreide website.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

In de komende jaren zal de expositie in de volgende ziekenhuizen te zien zijn:

 • 1 november 2007 tot 30 januari 2008: Leids Universitair Medisch Centrum
 • 1 februari tot 29 april 2008: Universitair Medisch Centrum Maastricht
 • 1 mei tot 30 juli 2008: Laurentius Ziekenhuis, Roermond
 • 1 augustus tot 30 oktober 2008: Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
 • 1 november 2008 tot 30 januari 2009: Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • 1 februari tot 29 april 2009: Maaslandziekenhuis, Sittard
 • 1 mei tot 30 juli 2009: Alyssis Zorggroep, Arnhem
 • 1 augustus tot 30 oktober 2009: Medisch Spectrum Twente, Enschede
 • 1 november 2009 tot 30 januari 2010: Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterswijk
 • 1 februari tot 29 april 2010: Ruwaard van Putten Ziekenhuis, Spijkenisse
 • 1 mei tot 30 juli 2010: HagaZiekenhuis, locatie Leyenburg, Den Haag
 • 1 augustus tot 30 oktober 2010: Antonius Ziekenhuis Zuidwest Friesland, Sneek
 • 1 november 2010 tot 30 januari 2011: VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg

De tentoonstelling kwam tot stand door nauwe samenwerking tussen Hersenstichting Nederland, NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), ZonMw (de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie), stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM), het Leids Universitair Medisch Centrum en museum Naturalis.

Download folder (.pdf formaat)


Thema-avonden UMCU


In de centrale hal van het UMC Utrecht is vanaf 1 november tot 30 januari 2009 de gratis interactieve expositie ‘Gebruik je hersens’ te zien.
Voor geïnteresseerden organiseert het UMC Utrecht een tweetal thema-avonden rondom het thema hersenen. De eerste thema-avond vindt plaats op woensdag 3 december 2008 van 19.00 uur tot 21.00 uur in het UMC Utrecht. Het thema van die avond is ‘Van probleem naar psychiatrie bij de jeugd’. Voor meer informatie en aanmelden klik hier. Op woensdagavond 21 januari vindt de tweede thema-avond plaats in het UMC Utrecht. Het thema van die avond is: ‘Beroerte: voorkómen, behandelen en revalideren’. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Tot eind januari 2011 zal de tentoonstelling door Nederland rondtrekken en in verschillende ziekenhuizen te zien zijn. De tentoonstelling is in samenwerking met de Hersenstichting gemaakt. Voor meer informatie over de tentoonstelling kijk op de site van de Hersenstichting


Bron: UMCU & HSN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen