Rekenlessen voor artsen en verpleegkundigen

Array

Het Laurentius-ziekenhuis in Roermond en het VieCuri in Venlo en Venray gaan binnenkort rekenlessen aanbieden aan alle verpleegkundigen en artsen. Aanleiding is dat bijna de helft van de fouten in Nederlandse ziekenhuizen wordt veroorzaakt door verkeerde berekeningen bij het voorschrijven of toedienen van medicijnen.

In de ziekenhuizen in Maastricht en Weert is er ook extra aandacht voor het rekenen. Maar daar worden de cursussen niet aan alle artsen en verpleegkundigen aangeboden. Het Maasland Ziekenhuis in Sittard geeft nog geen extra rekenlessen, maar zegt er wel over na te denken.


Personeel van de Beatrix apotheek in Den Helder hoeft niet op rekenles om fouten bij het bereiden van medicijnen te voorkomen. Volgens apotheker Peter Bakker zit het probleem hem niet zozeer in het rekenen. ,,Je moet alert zijn.” Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam stuurt honderden artsen en verpleegkundigen op rekenles. Het ziekenhuis hoopt daarmee fouten bij het toedienen van medicatie te verminderen. ,,Als apotheker buiten het ziekenhuis, onttrekt wat zich daar afspeelt zich aan mijn oog”, vertelt de Helderse apotheker. ,,Maar ik heb niet de indruk dat het aan de rekenvaardigheid van mensen ligt. Het is mensenwerk. Bij een bank zitten ook mensen die kunnen rekenen, maar zij maken soms ook fouten.”

Recente artikelen