Voor een euro leren rekenen

Array

“Artsen AMC en verplegers op rekenles”, kopt de Telegraaf van 28 oktober jl. als reactie op het besluit van het AMC om artsen en verpleegkundigen voortaan te trainen in rekenen. Dat veel professionals, bijvoorbeeld in het onderwijs en in de zorg, slecht zijn in rekenen is niets nieuws onder de zon. Het AMC is dan ook niet het eerste ziekenhuis waar een dergelijke actie wordt ondernomen.


Een jaar geleden al deden Nursing en The Competence Group gezamenlijk onderzoek naar de rekenvaardigheid van verpleegkundigen. De conclusies waren dramatisch: 43% van de verpleegkundigen scoorde een rapportcijfer lager dan een 5. Terwijl 27% van de verpleegkundigen aangaf fouten te hebben gemaakt met het toedienen van medicijnen, had dit in 7% van de gevallen zelfs nadelige gevolgen voor de patient.
Op basis van dit onderzoek lanceerde The Competence Groep eind 2007 de training Rekenen in de Zorg. Deze training, die via e-learning wordt aangeboden (leren via Internet), is al beschikbaar vanaf ? 1,- per werknemer. Sinds de introductie trainden ongeveer 10 ziekenhuizen de rekenvaardigheid van 25.000 werknemers.
Algemeen directeur Toon Rijken van The Competence Group complimenteert het AMC met haar besluit alle artsen en verpleegkundigen te scholen: ?Rekenen zou overal standaard onderdeel moeten zijn in de permanente educatie van medische professionals, net als de vaardigheid in de omgang met medische apparatuur zoals infuuspompen. Gelukkig beseffen steeds meer ziekenhuizen dat dergelijke trainingen van levensbelang zijn; de volgende stap, daadwerkelijke inzet van deze trainingen, wordt helaas nog niet overal gezet.

Recente artikelen