50% van de mensen kent de risico’s van Herpes Simplex niet

Array

Bijna de helft van de bevolking heeft wel eens een koortslip. Daarvan weet maar de helft* dat een koortslip riskant is voor baby’s. Zovirax wil jonge ouders informeren over de risico’s van een koortslip bij baby’s en biedt praktische tips om de koortslip te herkennen en te bestrijden.


De meeste mensen zijn als peuter of kleuter al besmet met het koortslipvirus; bijvoorbeeld door knuffelen met iemand met een koortslip. Eenmaal besmet blijft het virus levenslang in sluimertoestand in het lichaam aanwezig. Factoren als koorts, zonlicht, menstruatie, ziekte en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat het virus weer actief wordt en een nieuwe koortslipuitbraak veroorzaakt. De koortslip checklist kan helpen om deze specifieke oorzaken te herkennen en zo een volgende uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Kijk hiervoor op www.koortslipchecklist.nl
Besmettelijk?
Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex I virus en is al besmettelijk voordat de blaasjes zichtbaar worden. Meer dan de helft (59%)* van de mensen die wel eens last hebben van een koortslip, heeft hier geen product tegen in huis en begint daardoor vaak laat met de behandeling. Vooral met een baby in de buurt moet een koortslip zo snel mogelijk worden tegengegaan om te voorkomen dat het kindje ook besmet raakt. Het afweermechanisme van een baby is namelijk nog niet volledig ontwikkeld waardoor een herpesinfectie heftig kan verlopen.

Voorzorgsmaatregelen
Saskia Buitendijk, consultatiebureau arts, adviseert ouders om bewust om te gaan met de risico’s die een koortslip met zich meebrengt: “Veel mensen weten wel dat een koortslip besmettelijk is, maar zijn zich er niet altijd van bewust dat een herpesinfectie bij baby’s erg gevaarlijk kan zijn. Zeker in de periode vlak na de geboorte van het kindje kunnen jonge ouders daarom niet voorzichtig genoeg zijn en bijvoorbeeld kraambezoek met een koortslip vragen hun kindje een weekje later te komen bewonderen.”

Zovirax geeft de volgende tips bij een koortslip:

• Was goed je handen voordat de baby wordt verzorgd, want via de handen kan ook besmetting worden veroorzaakt.

• Wanneer een ouder of andere verzorger van de baby een koortslip heeft, is het verstandig een mondkapje te dragen.

• Omdat een koortslip veroorzaakt wordt door een virus, is behandeling met een virusremmend middel aan te raden. Dit kan de genezing van een koortslip versnellen.

Wanneer de koortslip helemaal is genezen, kan er weer volop worden geknuffeld! Voor meer informatie over hoe om te gaan met een koortslip in de buurt van een baby kan een vraag worden gesteld in de deskundigenrubriek van de website www.babyinfo.nl.

Oorzaken van een koortslip

.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen