Zorginnovatie in vijf bedrijven (4)

1
356


Op 12.11 gaf ondergetekende een gastcollege over zorgvernieuwing bij de Nederlandse Zorgautoriteit (zie ook PH.Nieuwsbrief van 16.11 nr 323 op www.integratedcare.nl/nieuwsbrieven). Ik reikte een beleidsmodel aan: Zorginnovatie in vijf bedrijven. In vijf afleveringen van de PH.Nieuwsbrief bespreek ik dit model. Het is gebaseerd op het recente model van de Britse Medical Research Council.

Dat staat beschreven op www.mrc.ac.uk/complexinterventionsguidance Wat ik hieronder opschrijf is dus academische fictie op basis van dit model. Het is niet de praktijk van nu. In het vierde bedrijf rapporteren de onderzoekers aan het bureau Innovatiewijzer, dat de internet nacontroles van heup- en kniepatienten gelijkwaardig zijn aan poliklinische nacontroles. Zij doen die uitspraak op basis van studie naar klinische uitkomsten, patientenervaringen en kosten. Innovatiewijzer volgt de onderzoeker en verklaart dat de internet nacontroles geen innovatie meer zijn, maar routinezorg. In overleg met de Nederlandse Orhopeden Vereniging (NOV) past zij de DBC aan: voortaan mogen uit de DBC te internet nacontroles worden betaald in plaats van poliklinische nacontroles. Tevens gaat Innovatiewijzer zich over de implementatie van de internet nacontrole buigen. Die komt in het vijfde en laatste bedrijf aan de orde. De PPP?s van mijn lezing op 12.11 bij de NZA tref je aan op www.integratedcare.nl doorklikken op Nieuwsbrief/lezingen en daarna op lezingen. Het Engelse beleidsmodel plus deze serie berichten in vijf afleveringen komen uitgebreid aan de orde op het congres Recente ontwikkelingen in zorgpaden en zorgstraten in Nederlands en internationaal onderzoek, in ziekenhuizen en bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat vindt plaats op vrijdag 30 januari op het UMC Utrecht. Surf naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing en meld je aan. Wil je vanuit jouw ziekenhuis of instantie met meer dan vijf personen komen? Wil je als docent met je hele opleidingsgroep komen? Wil je met een grote delegatie van jouw beroepsorganisatie komen? Stuur dan een mail naar congresorganisator Margriet Hageman op g.m.c.hageman@umcutrecht.nl en vraag naar groepskortingen

 

Guus Schrijvers

 

Comments are closed.