Over de genetica van ons gedrag, deel III Autisme

0
297

LUX-debat: De voorgeprogrammeerde mens

Op 16 december verzorgt theater LUX een debat getiteld ‘Autisme’. Dit is het derde deel uit de debatreeks ‘De voorgeprogrammeerde mens: Over de genetica van ons gedrag’. Een van de deelnemers is prof.dr. Rutger Jan van der Gaag, hoogleraar kind- en jeugdpsychiatrie aan het UMC St Radboud.

Moeten we kinderen al in de eerste levensmaanden genetisch testen op autisme? Met de huidige gedragsdiagnose duurt het soms jaren voordat artsen bij kinderen een autismestoornis vaststellen. Wetenschappers claimen dat binnen afzienbare tijd voldoende genetische kennis bekend is om een test te ontwikkelen.

Een zo vroeg mogelijke diagnose klinkt heel logisch: hoe sneller de zorg kan beginnen, hoe beter. Maar moeten we al voor de geboorte testen zodat we de tijdens de zwangerschap of nog vroeger kunnen kiezen voor een kind met autisme? Is de maatschappij – behandelcentra, onderwijs en ouders – voldoende ingericht op zo’n vroegdiagnose? En wat is daarvoor nodig?

Vragen
In de serie ‘De voorgeprogrammeerde mens’ gaan wetenschappers, professionals, politici en het publiek in vier afleveringen (over ADHD, criminaliteit, autisme en depressie) gezamenlijk op zoek naar antwoorden op vragen als: wat levert het onderzoek naar genen en gedrag op, en voor wie? Voor welke maatschappelijke vragen, kwesties en opgaven stelt deze wetenschap ons?

Aanvang: 20.00uur
Entree: gratis kaarten af te halen aan de kassa van LUX
Locatie: LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen
Reserveren aanbevolen: 0900 5894636 (0900 LUXINFO)
Meer info: www.lux-nijmegen.nl