Voortdurend gevoel van naderend orgasme hangt samen met rusteloze benen

Array

Een voortdurend gevoel van een naderend orgasme bij vrouwen met de aandoening PSAS hangt samen met Restless Legs (rusteloze benen) en een overactieve blaas. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en het HagaZiekenhuis in Den Haag. Neuropsychiater dr. Marcel Waldinger en zijn collega’s onderzochten 18 Nederlandse vrouwen met het Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS). Deze week publiceren ze hun resultaten in het gerenommeerde internationaal wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Sexual Medicine.


Vrouwen met de zeldzame en vooralsnog mysterieuze aandoening PSAS hebben voortdurend genitale sensaties alsof zij op het punt staan een orgasme te krijgen. De klachten van de onderzochte vrouwen werden tot in detail uitgevraagd en de vrouwen kregen verschillende medische onderzoeken zoals MRI-scans van de hersenen en het bekken. De studie toonde aan dat de meeste vrouwen uit het onderzoek ook last hadden van onrustige benen, symptomen van een overactieve blaas en spataderen in het bekken. “Deze resultaten vormen een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar dit syndroom en tonen aan dat dit een lichamelijke aandoening is”, benadrukt Waldinger.

Persistent sexual arousal syndrome

In 2001 werd het Persistent Sexual Arousal Syndrome voor het eerst beschreven in de medische literatuur. Er zijn tot nog toe slechts 22 gevalsbeschrijvingen gepubliceerd. Een belangrijk kenmerk van dit syndroom is dat seksueel contact niet tot een vermindering maar juist tot een verergering van de klachten leidt. De aandoening leidt vaak tot wanhoop en somberheid.


Rusteloze benen en overactieve blaas

De meeste vrouwen in de studie – tot nog toe de grootste studie naar PSAS – gaven aan dat hun klachten gepaard gingen met rusteloze benen en een vaak optredende aandrang te moeten plassen. Sommigen hadden al symptomen van rusteloze benen voordat hun genitale klachten optraden. MRI-scans en ECHO-Doppleronderzoeken van het bekken en de geslachtsorganen toonden ook een hoge prevalentie van spataderen in het bekken. Spataderen en Restless Legs zijn overigens ook met elkaar geassocieerd. De onderzoekers zetten hun onderzoek voort naar Restless Legs en de functie van de blaas bij vrouwen met PSAS.

Restless Genital Syndrome (RGS)

Volgens dr. Waldinger, is PSAS een genitale vorm van Restless Legs. Zich baserend op wetenschappelijke observaties, stelt hij dat de vreemde genitale sensaties dezelfde kenmerken hebben als de sensaties bij het Restless Legs Syndrome. “Om deze overeenkomst te benadrukken, besloten wij de naam PSAS te veranderen in Restless Genital Syndrome (RGS)”, zegt Waldinger. “De resultaten van onze studie sluiten een psychologische oorzaak uit. Toekomstig onderzoek zou kunnen leiden tot een goede behandeling van dit invaliderende en nieuw ontdekte syndroom, dat mogelijk veel vaker voorkomt dan nu wordt gedacht.”

Artikelen

M.D. Waldinger, A.P.G. van Gils en anderen. Persistent Genital Arousal Disorder in 18 Dutch Women: Part I. MRI, EEG and Transvaginal Ultrasonography Investigations, Journal of Sexual Medicine, 2008 (e-pub).

M.D. Waldinger, D.H. Schweitzer. Persistent Genital Arousal Disorder in 18 Dutch Women: Part II. A Syndrome Clustered with Restless Legs and Overactive Bladder, Journal of Sexual Medicine, 2008 (e-pub).

De artikelen zijn op te vragen via: r.b.keeris at uu punt nl

Dr. Marcel Waldinger is neuropsychiater in het HagaZiekenhuis, locatie Leyenburg in Den Haag en universitair hoofddocent in de seksuele psychofarmacologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn collega’s zijn medische specialisten in het HagaZiekenhuis in Den Haag en in het Diaconessen Ziekenhuis in Delft.


Meer informatie

Website over Restless Genital Syndrome: http://www.restlessgenitalsyndrome.com/

Vrouwen kunnen zich zonder tussenkomst van een huisarts of ander medisch specialist aanmelden bij Dr. Waldinger.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kan zowel telefonisch als middels onderstaand formulier contact worden opgenomen.

Dr. M. D. Waldinger

Polikliniek Neuroseksuologie
HagaZiekenhuis, locatie Leyenburg
Leyweg 275, 2545 CH Den Haag
Tel: 070 – 210 20 86
bellen tussen 13:00 en 14:00 uur

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen