Adequate Dossiervorming met het Elektronisch Patienten Dossier (ADEPD)

Array

Om de waarneming tussen de Centrale Huisartsen Posten en de huisartsenpraktijken voor een hele regio te realiseren, is er naast het technisch aan elkaar knopen van de systemen, ook een kwalitatieve en inhoudelijke slag te maken; de inhoud van de HIS’en moet op orde zijn, om een Professionele Samenvatting te kunnen genereren.

Wat staat er in de Professionele Samenvatting?
In de samenvatting staan de administratieve gegevens van de patient: naam, geboortedatum, adres, naam van de huisarts. Verder de belangrijkste gegevens over de gezondheid die mogelijk nodig zijn om snel en goed te handelen:
– informatie over de bezoeken aan de huisarts in de afgelopen 4 maanden
– overzicht van actieve episodesde medicijnen die zijn voorgeschreven
– contra indicaties, allergieen en overgevoeligheden
– informatie over de persoonlijke situatie (bijv. een ziek familielid)
De huisarts kan er niet vanuit gaan dat alles in de samenvatting staat. Het blijft de verantwoordelijkheid van de patient om die informatie te geven die van belang kan zijn, bijvoorbeeld over een zwangerschap of onderzoek waarvan de uitslag nog niet bekend is.
Om een Professionele Samenvatting (PS) uit een HIS te krijgen, is het belangrijk dat huisartsen zich houden aan de werkwijze volgens de NHG richtlijn ‘Adequate Dossiervorming met het Elektronisch Medisch Dossier’; het bijhouden van het dossier op een uniforme wijze. De werkwijze die huisartsen hanteren, is nl. vaak nog te verschillend: probleemlijsten en episodelijsten worden bijvoorbeeld op verschillende manieren bijgehouden. Dit maakt het lastig één en ander precies te definieren en geeft aan dat het belangrijk is om gegevens eenduidig in een HIS te plaatsen.

Download hier de Richtlijn ADEPD (PDF) [227 KB]

Proef op de som
Met de huisartsen Bucx en Van Wijk met HetHIS en Dr. Hus met Medicom is de proef op de som genomen. Gebleken is dat het toepassen van Adequate Dossiervorming in de gebruikte HIS’en in de praktijk redelijk tot goed mogelijk is. Het bijhouden van het dossier, waaronder het toewijzen van de juiste codering en het prioriteren van episoden, vergt wel wat discipline. Het betekent een verandering in de werkwijze, die door veel huisartsen als een taakverzwaring wordt gezien. Er zijn dan ook zeker huisartsen die hier geen extra tijd in willen steken; een voorbeeld: de ene huisarts is bijna 60 jaar en wil niet meer investeren, de ander is bezig met een HOED-traject en wil dat eerst afronden, een derde vindt de kosten te hoog, een vierde vindt het concept principieel onjuist. Een belangrijke stimulans om toch volgens ADEPD het dossier te gaan bijhouden is, dat een goede informatiehuishouding noodzakelijk is om tot een goede waarneming te kunnen komen.

Opleidingsmogelijkheden
Drie huisartsen in de regio hebben als toets de webcursus ADEPD van de organisatie Edumedica gevolgd. Aan de hand van hun eigen ervaring met de richtlijn, konden zij bepalen of deze webcursus voldoende is om wellicht te gebruiken bij het invoeren van de richtlijn bij de huisartsen in de regio.
De webcursus bleek niet voldoende te zijn toegesneden op de behoefte van de huisartsen. Hun advies is daarom om de opleiding rondom de richtlijn zelf te gaan organiseren. De Richtlijn ADEPD zou dan toegelicht worden per HIS gebruikers-groep, waarna de huisarts direkt zelf aan de slag kan gaan in het eigen HIS.

Huisarts Paul Bucx heeft ondertussen het onderwerp ADEPD onder de aandacht gebracht in de Kwaliteitsbijeenkomst voor huisartsen. Hij heeft hier een demonstratie gegeven van het toepassen van ADEPD in een HetHIS.

Het in de regio optuigen van een HIS specifieke ADEPD-opleiding is in voorbereiding. Zodra een definitieve datum voor de start van de opleiding bekend is, worden de huisartsen hiervan op de hoogte gesteld.

Recente artikelen