NIPED: speciale lifestyle check voor jongeren binnen drie maanden operationeel

Array

Er is vorige week veel geschreven over het advies van de Nationale Denktank aan o.a. Minister Rouvoet hoe om te gaan met overgewicht en het ongezonde leefgedrag van jongeren. Het rapport van de Nationale Denktank volgt op de opdracht vanuit het Ministerie van Jeugd en Gezin. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse jongeren een ongezond leefgedrag hebben. De huidige aanpak van de overheid en andere betrokken partijen blijkt niet toereikend te zijn om het gedrag van jongeren te veranderen. De Nationale Denktank boog zich daarom over dit onderwerp. Uit het advies komt naar voren dat jongeren jaarlijks een lifestyle-check zouden moeten krijgen. Hiervoor moet een gestandaardiseerd meetsysteem ontworpen worden.

 

Het opzetten van een dergelijk systeem kost vaak veel tijd, energie en geld. In dit geval hoeft dit echter niet het geval te zijn. Zo meldt het NIPED instituut dat de door de Denktank gewenste lifestyle check binnen drie maanden in de praktijk getest kan worden. Het gaat hier om een voor jongeren en gezinnen variant van het PreventieKompas. Het PreventieKompas is een wetenschappelijk onderbouwde laagdrempelige preventieaanpak voor volwassenen en werknemers, die inmiddels bij meerdere grote ondernemingen en verzekeraars succesvol is ingevoerd.

 

Het voorstel van de Nationale DenkTank om jongeren periodiek preventief te onderwerpen aan een ‘lifestyle-check’ kan binnen drie maanden in de praktijk worden getest. Dat zegt Dr. Roderik Kraaijenhagen, medisch directeur van het NIPED, dat ook de wetenschappelijk onderbouwde laagdrempelige preventieaanpak voor volwassenen – het PreventieKompas – heeft ontwikkeld. Het betreft hier een voor jongeren en gezinnen geschikte module van de PreventieKompas aanpak, waarvan begin volgend jaar ook een ‘@home’ variant voor werknemers en leden van particuliere collectieven beschikbaar zal zijn.

 

Het NIPED (NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics) biedt sinds enige tijd een op wetenschappelijke grondslag gebaseerde preventiebenadering die deelnemers helpt om een gezonde leefstijl aan te leren en medische problemen tijdig op te sporen. Het instituut geldt inmiddels als een autoriteit op gebied van preventie en vroegdiagnostiek. Zo maken grote ondernemingen als ABN Amro, IBM, de Nederlandse Spoorwegen en verzekeraars Achmea gebruik van de unieke aanpak die het (online) PreventieKompas biedt om effectief leefstijlbeïnvloeding te realiseren.

Eerder deze week rapporteerde de Nationale DenkTank dat het de hoogste tijd is om overgewicht en een nadelige leefstijl onder jongeren tegen te gaan. In zijn advies aan minister Rouvoet pleitte de Nationale DenkTank voor een jaarlijkse ‘lifestyle-check’. Volgens het NIPED kunnen de betrokken partijen – het Ministerie van VWS, de GGD en het Centrum Gezond Leven – dit initiatief direct oppakken. Roderik Kraaijenhagen:

“Er op tijd bij zijn en bewustzijn realiseren bij ouders en de jongeren of kinderen zelf is het devies. Het advies van de DenkTank snijdt dus hout. Een voor jongeren geschikte variant van het PreventieKompas, waarin ook een rol voor de ouders is weggelegd, zal doen waar de DenkTank voor pleit: jongeren en hun ouders op inzichtelijke een constructieve manier helpen zichzelf te helpen of in contact brengen met op maat gesneden hulpverlening.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen