Eiwit ontdekt dat lichaam waarschuwt bij extreme kou

Array

Leuvense onderzoekers van het Laboratorium voor Ionenkanaalonderzoek hebben ontdekt dat het eiwit TRPA1 het lichaam waarschuwt voor extreme koude met vriestemperaturen lager dan 15 graden onder nul.

In het toonaangevende tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) beschrijven ze de werking en functie van het eiwit TRPA1. TRPA1 vormt een ionenkanaal, een microscopisch klein sluisje waarlangs geladen deeltjes de cel kunnen in- of uitstromen. TRPA1 stuurt via de zenuwbanen van de nociceptoren, de zenuwen die instaan voor het voelen van pijnprikkels, een elektrisch signaal naar de hersenen, hetgeen een pijnreflex uitlokt.
Als de temperatuur in de nociceptoren onder de 15 graden Celsius daalt, wordt TRPA1 actief. Dat leidt tot een elektrisch signaal dat via de zenuwbanen doorgegeven wordt naar de hersenen en een pijnreflex uitlokt. Het is dit hevig pijnsignaal dat waarschuwt voor mogelijke vrieswonden en ernstige acute weefselschade. Muizen waarin het TRPA1-gen werd uitgeschakeld, bleken nog wel in staat om koude te voelen maar ondervonden geen pijn als ze blootgesteld werden aan vrieskou.  De resultaten zijn een belangrijke vooruitgang in het begrijpen van normale temperatuurdetectie en pijnreceptie. Bovendien toont het onderzoek aan dat geneesmiddelen die inspelen op de werking van TRPA1, gebruikt kunnen worden voor de behandeling van pijnlijke overgevoeligheid voor koude, zoals bij zenuwbeschadiging, ontstekingen en tandbederf.


Bron: Belga

Recente artikelen