Klink: iedereen kan eigen EPD inzien

0
310

epdIedere patient kan straks zijn eigen elektronisch patientendossier (EPD) inzien via zijn eigen computer. Ook kan iedereen deze gegevens zelf opslaan en uitprinten.

Dit benadrukte minister Klink gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer sprak deze week met minister Klink over de wet die het EPD mogelijk maakt. In deze wet worden onder meer regels gesteld voor het beschermen van de privacy, de veiligheid van het systeem en de elektronische toegang van de patient.

Verplichte aansluiting uitgesteld

Tijdens dit debat kondigde de minister ook aan dat de verplichte aansluiting van zorgverleners op het EPD wordt uitgesteld tot begin 2010. Er zal een aantal maanden tot een half jaar meer voor nodig zijn om de bijna 6500 zorgaanbieders aan te (laten) sluiten. Belangrijkste reden hiervoor is dat het langer duurt om huisartsen, apothekers, huisartsenposten en ziekenhuizen aan te (laten) sluiten met goede, veilige en gecertificeerde software.

Relevante gegevens

Het landelijk EPD kan het aantal fouten als gevolg van onvolledige of onjuiste informatie sterk verminderen en zorgt ervoor dat in elke plaats waar iemand zorg haalt, de relevante gegevens beschikbaar zijn.