HPV-vaccinatie effectief bij alle leeftijdsgroepen

0
3111

hpvVaccinatie tegen baarmoederhalskanker is zinvol bij vrouwen tot 26 jaar, zo blijkt uit onderzoek dat vorige week op het International Congress on Anti Cancer Treatment (ICACT) in Parijs is gepresenteerd. In een grote gerandomiseerde studie werden ruim 17,5 duizend vrouwen betrokken. Deze kregen het HPV-vaccin of een placebo. De vrouwen werden ingedeeld in drie groepen: seksueel naïef, een gemende groep van vrouwen die nog niet en vrouwen die al wel aan HPV waren blootgesteld en een groep vrouwen die aan HPV waren blootgesteld. Na een gemiddelde follow up van 3,6 jaar bleek dat in alle drie de groepen vergelijkbare verbetering van gezondheid opgetreden was. Het geschatte aantal ziektegevallen dat door vaccinatie voorkomen kon worden was respectievelijk 70, 80 en 100 per tienduizend gevaccineerde vrouwen. De onderzoekers concluderen dan ook dat het zinvol lijkt vrouwen tot 26 jaar te vaccineren.

abstract-gardasil

Marlijn Communicatie