KUL: Nieuwe impuls voor onderzoek naar baarmoederkanker

medischDe farmaceutische industrie investeert weinig middelen in het onderzoek naar baarmoederkanker. Nochtans wordt deze levensbedreigende ziekte elk jaar bij veel vrouwen vastgesteld. Onderzoekers van de K.U.Leuven willen betere inzichten verwerven in deze kanker. Bovendien willen zij vernieuwende therapieen, die zich tot voor kort enkel concentreerden op de meest voorkomende kankers, uittesten op baarmoederkanker. Een nieuw fonds stelt hiervoor 1.250.000 euro beschikbaar, de grootste privé-schenking ooit aan de K.U.Leuven.

Een deel van het geld gaat specifiek naar een leerstoel voor onderzoek naar nieuwe behandelingen van baarmoederkanker. Professor Frederic Amant en professor Ignace Vergote, specialisten gynaecologische oncologie, willen baanbrekende doelgerichte kankertherapieen testen die gezonde cellen ongemoeid laten.

Het onderzoek zal zich in een eerste fase toeleggen op ‘anti-PlGF’ of anti-Placental Growth Factor. Deze molecule remt de groei van verschillende tumoren af en verhoogt de doeltreffendheid van chemotherapie. Het antilichaam werd ontwikkeld door het onderzoeksteam van professor Peter Carmeliet in samenwerking met het Vlaamse biotechbedrijf ThromboGenics. De eerste testen met de molecule zijn veelbelovend. Samen met Peter Carmeliet willen Frederic Amant en Ignace Vergote nu het effect van anti-PlGF op baarmoedertumoren nagaan.

De nieuwe onderzoeksprojecten zijn mogelijk dankzij een schenking van bedrijfsleider Luc Verelst. Bij zijn zus werd recent baarmoederkanker vastgesteld. Met zijn krachtige engagement wil Luc Verelst het onderzoek naar baarmoederkanker stimuleren en wetenschappelijke topexpertise samenbrengen. Hij schenkt hiervoor 1.250.000 euro.

Rector Marc Vervenne nodigt u graag uit op de plechtige ondertekening van de oprichtingsakten van het fonds en de leerstoel, op donderdag 12 februari 2009 om 17 uur in de Universiteitshal van de K.U.Leuven, Naamsestraat 22, Leuven. Naast de schenker en de onderzoekers zullen ook vertegenwoordigers van wetenschappelijke organisaties in dit domein aanwezig zijn.

Contactpersonen:

– Professor Frederic Amant,  e-mail [email protected].

– De heer Luc Verelst, e-mail [email protected].

Bron: KUL

Recente artikelen