Alleen Vlaanderen gaat gratis vaccin tegen baarmoederhalskanker verstrekken

Array

vaccinVanaf 2010 zullen twaalfjarige meisjes op Vlaamse scholen gratis worden ingeent tegen baarmoederhalskanker. Franstalige ouders moeten het dure vaccin zelf blijven betalen.Laurette Onkelinx (PS), de federale minister van Volksgezondheid, heeft ermee ingestemd dat de ziekteverzekering een asymmetrische overeenkomst afsluit met slechts een van de twee gemeenschappen. Daardoor kan Vlaanderen vanaf 2010 aan alle jonge tienermeisjes een gratis vaccinatie tegen baarmoederhalskanker aanbieden. Dat zal via de scholen gebeuren. Zo bereikt men 95 procent van de totale doelgroep. De afgelopen jaren hebben heel wat gezinnen dat HPV-vaccin zelf bekostigd. Dat is niet goedkoop: er moeten drie dosissen van telkens 10,6 euro worden toegediend en ook drie doktersconsulten worden betaald. Straks nemen de Vlaamse overheid en de ziekteverzekering die kosten op zich. Dat gebeurt niet aan Franstalige kant. Die tweedeling in de aanpak van een gezondheidsprobleem is een primeur, die ertoe leidt dat Franstalige ouders het vaccin ook na 2009 zelf moeten blijven betalen.

Recente artikelen