Digitale borstfoto spoort kanker eerder op

Array

digitale-mammofotoVandaag geeft minister Klink van VWS bij het RIVM het startschot voor een nieuw landelijk systeem voor het maken van digitale borstfotos. Jaarlijks worden van zon 900.000 vrouwen borstfotos gemaakt binnen het landelijk bevolkings-onderzoek naar borstkanker. Deze fotos zijn straks digitaal beschikbaar. De digitalisering verbetert de kwaliteit van de fotos, waardoor eventuele afwijkingen sneller opgespoord worden. Voor de zomer van 2009 zal de helft van alle apparatuur in Nederland digitaal zijn.

Vrouwen die aan het onderzoek meedoen zullen in eerste instantie geen verschil merken, want de manier waarop de fotos worden genomen blijft hetzelfde. Het RIVM verwacht echter dat met deze techniek borstkanker in een eerder stadium kan worden ontdekt. Bovendien is met het nieuwe systeem alle informatie voortaan digitaal beschikbaar voor radiologen. Daardoor kan er beter en efficienter worden gewerkt. Bij een eventuele verandering van ziekenhuis of specialist hoeven er niet opnieuw fotos te worden gemaakt. De diagnose kan sneller en beter worden gesteld en de kans op herstel wordt groter. Ook kan de laborant in één oogopslag zien of de foto gelukt is.

In de afgelopen vier jaar hebben de regionale screeningsorganisaties en het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM een landelijk netwerk gerealiseerd, waar het komende jaar alle 65 onderzoekscentra, 19 administratieve units en 19 beoordelingseenheden op worden aangesloten. Het uitgangspunt is één landelijk systeem, één centrale database met de mammogrammen, een papierloos, uniform werkproces en een snel en veilig glasvezelnetwerk.
Jaarlijks krijgen 1 miljoen vrouwen tussen 50 en 75 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek is bedoeld om vroegtijdig te ontdekken of iemand borstkanker heeft. Door dit bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks 750 vrouwen minder aan borstkanker.

100 jaar RIVM
In 2009 bestaat het RIVM 100 jaar. Het begon in 1909 als klein laboratorium voor de inspecteurs van de volksgezondheid. Hun grootste uitdaging was levensmiddelenonderzoek en de bestrijding van Spaanse griep, difterie, tuberculose, tyfus en syfilis. Nu 100 jaar later, is het RIVM uitgegroeid tot hét kennisinstituut op het gebied van Infectieziekten; Preventie, Ziekte en Zorg; Milieu en Leefomgeving; en Voeding Geneesmiddelen en Consumentenveiligheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen