Gamen met het thema diabetes

sugarkidsVoor kinderen van 7 tot 11 jaar met diabetes is het computerspel Grip Sugarkids ontwikkeld. Door het online computerspel kunnen kinderen beter met hun ziekte leren omgaan. Voor kinderen is het hebben van diabetes vaak een groot probleem. Op www.sugarkids.nl staat hoe je toegang tot het spel krijgt. GRIP SugarKids
is er voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar en met diabetes of die iemand met diabetes kennen? Vanaf 18 maart is de website GRIP® Sugarkids computergame te spelen en je leest er meer over diabetes.

Het spel is onderdeel van het nieuwe programma GRIP® Sugarkids dat kinderen met diabetes leert zelf (beter) om te kunnen gaan met hun ziekte. Kinderen met diabetes kunnen teveel of te weinig suiker (glucose) in hun lichaam hebben, ze worden dan sneller moe of duizelig, kunnen flauwvallen of zelfs in een ‘suikercoma’ raken. Als je weet wat je moet doen: goed eten of jezelf een spuitje met insuline geven, kun je dat voorkomen. Om dat goed of beter te leren, is dit computerspel gemaakt. Kinderen die lid zijn of worden van Diabetesvereniging Nederland (DVN) krijgen via een eigen login en password toegang tot het GRIP® programma. Ga naar www.sugarkids.nl en lees hoe je het kunt aanvragen.
Op 18 maart introduceert DVN in samenwerking met sanofi-aventis (farmaceutisch bedrijf) het nieuwe GRIP® Sugarkids programma. Ze hebben 477 kinderen met diabetes gevraagd hoe ze met hun ziekte omgaan. De resultaten laten zien dat 1 op de 3 kinderen met diabetes het moeilijk vindt om precies te begrijpen wat de dokter hen vertelt. Verder willen deze kinderen het liefst zoveel mogelijk zelf leren omgaan met de ziekte en vooral met alles mee kunnen doen op school. Ook willen ze graag op vakantie kunnen gaan en bij vriendjes of vriendinnetjes kunnen logeren. 8 van de 10 kinderen zien het dan ook zitten om via een computerspel meer te leren over diabetes. Daarnaast is het ook goed om met andere kinderen of ouders dit spel te spelen zodat ook die beter begrijpen wat het is om diabetes te hebben.
Het GRIP® Sugarkids programma is al getest door kinderen en kinderartsen van de kinderkliniek Diabeter in Rotterdam en daar is het een succes. Volgens kinderarts Henk Veeze moeten kinderen met diabetes iedere dag letten op eten, bewegen en goed voelen wat er in hun lijf gebeurt. Dan moeten ze weten wanneer ze moeten eten en wanneer ze insuline moeten spuiten. Dat kunnen ze goed of beter leren met de GRIP® Sugarkids game, die ze ook samen met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen.
Op 18 maart speelden kinderen met én zonder diabetes uit groep 8 van twee scholen de GRIP® game. Onder leiding van Terence en Patrick van Nickelodeon zullen zij strijden om de GRIP® Award. De wedstrijd vindt plaats in museum Corpus ‘Reis door de Mens’ in Oegstgeest.

Wat is GRIP®?

GRIP® Sugarkids is een interactief web-based zelfmanagement programma om goed te leren omgaan met diabetes in het dagelijks leven en daarmee complicaties op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor wie is GRIP® Sugarkids bestemd?

GRIP® Sugarkids is bestemd voor kinderen met diabetes type 1 van 7 tot en met 11 jaar, hun ouders en behandelaars.

Inhoud programma

GRIP® Sugarkids integreert aspecten van diagnostiek, behandeling, monitoring, begeleiding en preventie. Het computerprogramma bevat voorlichtingsmateriaal op maat, educatieve games, een dagboek en een persoonlijke bibliotheek. Ouders en behandelaars kunnen op afstand de dagelijkse conditie in de gaten houden.

GRIP® Sugarkids Game

Kinderen kunnen met GRIP® Sugarkids spelenderwijs meer leren over diabetes. In GRIP® Sugarkids zijn twee games beschikbaar. De gamefiguren Mia en Justin moeten allerlei opdrachten uitvoeren en hebben net als de spelers diabetes. Worden de bloedglucosewaarden van Mia en Justin te hoog of te laag, dan heeft dat invloed op de vorm en de inhoud van de game. Hun bloedglucosewaarden kunnen worden bijgestuurd via de meet-eetmodule. Het meten, spuiten en eten in de game berust op een wetenschappelijke berekening, zodat het werkelijke leven met diabetes zo goed mogelijk wordt nagebootst. Sugarkids spelenderwijs meer leren over diabetes. In GRIP® Sugarkids zijn twee games beschikbaar. De gamefiguren Mia en Justin moeten allerlei opdrachten uitvoeren en hebben net als de spelers diabetes. Worden de bloedglucosewaarden van Mia en Justin te hoog of te laag, dan heeft dat invloed op de vorm en de inhoud van de game. Hun bloedglucosewaarden kunnen worden bijgestuurd via de meet-eetmodule. Het meten, spuiten en eten in de game berust op een wetenschappelijke berekening, zodat het werkelijke leven met diabetes zo goed mogelijk wordt nagebootst.

Wilt u alvast zien hoe GRIP© SugarKids werkt en het spel spelen? Hier vindt u de demoversie! U kunt inloggen met pers als gebruikersnaam en wachtwoord.

Recente artikelen