Roken en artsen: van ‘geneeskrachtig wondermiddel’ tot ‘individuele tabaksontmoediging’

neuronHet Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1485-8 pakt uit met een historisch overzicht, waarin de afgang van het wondermiddel wordt geschetst door W.J.Mulder.Nu is het zo dat heel recent studies uitwijzen dat een ander wondermiddel, methylphenidaat verslavend werkt, psychotisch maakt en wanen veroorzaakt door het zenuwstelsel te verwoesten.Melding daarvan als reactie op het stukje over het roken, werd door de redactie niet geplaatst.

Schijnbaar zullen wetenschappelijke studies daarover eerst door een groot democratisch (wel wetenschappelijk?) draagvlak moeten gedragen worden, als de massa een link zal leggen met nog meer zinloos geweld, of met vervelende nevenwerkingen waarmee artsen en farmaceutische industrie zich verrijken door psychotisch gedrag en wanen aan de aandoening te blijven wijten, terwijl ADHD een aandoening is, vastgesteld door symptomen van normaal gedrag bij elkaar op te tellen.Het wondere van methylphenidaat als geneesmiddel is dus nog steeds dat men patienten met symptomen van normaal gedrag, door te behandelen, zo ziek (bipolair) kan maken dat ze garant staan voor succesvolle medische carrières en een lucratief geneesmiddelengebruik.Zolang de brede massa daarin gelooft en ermee akkoord gaat, zal een historiek van de afgang van het wondermiddel geen plaats krijgen in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

Voorwaar, een pluim voor geneeskunde als wetenschap.

Recente artikelen