Debat: Hoe ziek is de Farmaceutische Industrie?

Array

debatOp 9 april in De Kargadoor, te Oudegracht 36 Utrech gaan een aantal sprekers in debat over de werking van een industrie die zegt een publiek belang te behartigen, maar toch commercie voor gezondheid lijkt te plaatsen. Is de medische wetenschap wel onafhankelijk genoeg van de farmaceutische industrie? Is er voldoende toezicht op de wijze waarop een medicijn ‘op de markt wordt gezet’?

De farmaceutische industrie is de meest winstgevende industrie ter wereld. En daar waar het geld is, ligt ook de macht. Met de opkomst van het neoliberalisme zijn farmareuzen meer en meer losgekoppeld van toezicht door de overheid en een zelfregulerende industrie geworden. Deze zelfregulering heeft geleid tot toenemende invloed op de uitkomst van wetenschappelijke onderzoeken en de publicatie daarvan in medische tijdschriften. Ook wordt het voorschrijfgedrag van artsen beïnvloed door de bijna oneindige budgetten voor de marketing van nieuwe (en oude) medicijnen. Dit kan er toe leiden dat patienten noch het beste noch het goedkoopste medicijn tegen hun kwaal voorgeschreven krijgen. Alle winstgevendheid ten spijt worden er medicijnen tegen westerse ziektes op de bewoners van ontwikkelingslanden getest, omdat het goedkoper is en de wetgeving en het toezicht in deze landen minder strikt is. Artsen en wetenschappers gaan in debat. Kom luisteren en geef je mening!

Wanneer: Do – 9 April om 20:00 uur

Waar: De Kargadoor, Oudegracht 36 Utrecht

Toegang: Gratis
Sprekers

Fernand Haesbrouck
Apotheker en Auteur: ADHD-medicatie: medische megablunder
Wim Leereveld
Voorzitter van de organisatie acces to medicine, voormalig directeur van Bugamor Pharma, voormalig CEO Walsh Netherlands en mede-oprichter van Walsh International and Pharmaceutical Marketing Services (PMSI)
Dick Bijl
hoofd-redacteur van geneesmiddelenbulletin

Bron: Basta Debat

Recente artikelen