VGN: Uit de aanhoudende publiciteit rond Philadelphia komt een beeld naar voren als een sector waarin de cliënt niet centraal zou staan

philadelphia_kleurenlogoHet ,,schaamteloos gedrag” van bestuur en raad van commissarissen van zorginstelling Philadelphia veroorzaakt schade voor de hele gehandicaptensector. Dat zegt Paul Bottelier, oud-voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, in het maandblad voor de gehandicaptensector Markant, dat woensdag is verschenen.Philadelphia zit ernstig in de financiele problemen door verwaarlozing van de interne organisatie en gebrek aan toezicht op het bestuur. Begin deze maand bereikten de vakbonden en Philadelphia een akkoord over een reddingsplan van de zorginstelling. Het sociale plan kost 330 banen. In de strijd tegen gouden handdrukken bij Philadelphia krijgen de vakbonden steun van de SP in de Tweede Kamer. De partij eist opheldering en wil ook weten wat staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt van het feit dat het personeel het sociaal plan heeft verworpen. Kamerlid Renske Leijten heeft, naar aanleiding van berichtgeving in de Stentor, vragen gesteld. Leijten vindt gouden handdrukken bij Philadelphia, gezien de belabberde financiele staat waarin de zorginstelling verkeerd, ongepast en wil dat de staatssecretaris alles uit de kast haalt om het te voorkomen. Leijten vraagt zich bovendien af op basis van welke prestaties de bestuurders een handdruk zouden verdienen. Ze legt, evenals vakbond AbvaKabo ook de vinger bij de inhuur van extern personeel.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) moet landelijk duidelijk stelling nemen tegen managers die voornamelijk met secundaire zaken bezig zijn en die ouders, medewerkers of vakbondsbestuurders niet serieus nemen. Dat zegt oud VGN-voorzitter Paul Bottelier naar aanleiding van de casus Philadelphia.Door de affaire is de naam van de gehandicaptensector in het geding, vindt Bottelier. ,,De sector staat juist voor veel goede en zorgvuldige zorg, met veel respect voor clienten en ouders of familie.” De huidige voorzitter van de VGN, Hans Ouwerkerk, reageert op zijn voorganger met de mededeling dat de VGN zich gaat bezinnen. “Uit de aanhoudende publiciteit komt een beeld naar voren van de gehandicaptenzorg als een sector waarin de client niet centraal zou staan. Dit beeld is onjuist en doet geen recht aan de grote betrokkenheid bij de zorg voor de clienten, zoals die uit het optreden van de medewerkers elke dag weer blijkt.

Opinie Bottelier (DOC, 26624 B)

Recente artikelen