Bewijsplicht in voeren voor beweringen “helpt tegen rimpels”

Nieuwe Europese normcommissie Cosmetica opgerichtantirimpel creme

De nieuwe Europese normcommissie Cosmetica (CEN/TC 392) houdt zijn eerste vergadering op 17 en 18 september 2009 in Brussel. Onderwerpen van deze vergadering zijn normontwikkeling op het gebied van onder andere analysemethoden voor UV-filters, conserveringsmiddelen en sporen zoals van zware metalen. Ook kunnen onderwerpen die de aandacht hebben van de Europese Commissie, zoals nanotechnologie in cosmetica, op de agenda komen.Het secretariaat van de nieuwe Europese technische commissie Cosmetica wordt gevoerd door NEN. Dhr. Van Buuren van de Voedsel en Waren Autoriteit is de voorzitter.Cosmetica en nanotechnologie
In de toekomst is het mogelijk dat de Europese Commissie de CEN-commissie Cosmetica in combinatie met de CEN/TC 352 commissie Nanotechnologies vraagt om normen te ontwikkelen voor het testen van nieuwe cosmetica waarin nanodeeltjes zijn verwerkt. Verder zou samenwerking een optie zijn op het gebied van labeling van cosmeticaproducten die nanodeeltjes bevatten en het opstellen van definities. Het is een relatief nieuwe ontwikkeling dat deze minuscule deeltjes gebruikt worden als kleurstof, conserveermiddel of UV-filter in cosmetica. Het Europese Parlement wil dat de veiligheid van cosmetica gewaarborgd wordt. Het gaat dan om nieuw ontwikkelde cosmetica met nanodeeltjes en niet om de bestaande cosmetica met nanodeeltjes.

Naast de veiligheid van het gebruik van nanodeeltjes in de cosmetica-industrie, heeft het Europese Parlement ook besloten om bewijsplicht in te voeren voor beweringen als ’helpt tegen rimpels’.

Recente artikelen