Belang projecten eHealth-INTEROP en epSOS voor Nederland
ArrayOp 16 april organiseerde NEN een bijeenkomst voor zorgpartijen waar een overzicht werd gegeven van Europese en internationale ontwikkelingen voor informatievoorziening in de zorg. Er werden presentaties gegeven over de verschillende standaardisatieorganisaties, voortgang van het Europese standaardisatieproject eHealth-INTEROP (M403) en het Europese project epSOS.
In project epSOS werken 12 lidstaten samen, waaronder Nederland, met het doel om pilots uit te voeren voor veilige toegang tot patientgegevens. In de pilots wordt in het bijzonder gekeken naar de use cases 1) samenvattingen van patientgegevens (patient summaries) en 2) elektronische recepten (ePrescriptions). In dit project wordt een sterke link gelegd met standaardisatie en het eHealth-INTEROP project.
Uit de presentaties werd duidelijk dat het belang voor Nederland meerzijdig is:
- Er vindt steeds meer samenwerking plaats tussen internationale en Europese standaardisatieorganisaties. Het doel van de samenwerking is in eerste plaats de ontwikkeling van meer geharmoniseerde en eenduidige standaarden. Nederlandse partijen, die mogelijk in gescheiden circuits opereren, zullen meer met elkaar moeten afstemmen om onder meer eenduidig te kunnen stemmen namens Nederland.
- De Europese Commissie wil graag steeds meer grip op dit onderwerp wat duidelijk wordt door de ondersteuning van verschillende Europese projecten en publicatie van verschillende officiele documenten.
- Het epSOS project geeft veel inzicht in de verschillende oplossingsrichtingen uit verschillende Europese lidstaten. Tevens wordt duidelijk dat de uitkomsten uit pilots druk kunnen gaan geven op de standaardisatieorganisaties.
eHealth-INTEROP project, fase 1
De Europese Commissie heeft eind 2007 een mandaat (nummer 403) gericht aan de drie Europese standaardisatieorganisaties CEN, CENELEC en ETSI op het gebied van eHealth interoperability. Dit mandaat bestaat uit meerdere fases. De eerste fase had tot doel een consistente inventarisatie te geven van bestaande en benodigde standaarden op dit gebied. NEN was verantwoordelijk voor het projectmanagement van de eerste fase van dit mandaat. Het eindrapport van fase 1 is inmiddels goedgekeurd door de Europese Commissie.Vervolgstappen eHealth-INTEROP project
Het voormalige project team is momenteel bezig met het schrijven van het projectvoorstel voor de tweede fase voor de uitvoering en totstandkoming van de 5 aanbevelingen beschreven in het fase 1 rapport. De uitdaging in het proces is dat de Europese Commissie verwacht dat de Europese Standaardisatie Organisaties, CEN, CENELEC en ETSI, intensief zullen samenwerken met Europese en internationale (industrie) consortia om tot het gewenste effect te komen. Uiteindelijk moet het geheel leiden tot een nieuwe strategie in de standaardisatiewereld waarbij eerst de use cases worden bepaald (onder meer in het epSOS project) waarna deze use cases mogelijk zullen worden gestandaardiseerd.