Het draaiboek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) online

Het operationeel deeldraaiboek 2. ‘Incidentele introductie nieuw humaan influenzavirus in Nederland’ behoort tot het ‘Modeldraaiboek influenzapandemie’ dat geschreven is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit deel van het draaiboek beschrijft de maatregelen die genomen moeten worden wanneer er sprake is van incidentele introductie van een nieuw (in potentie pandemisch) humaan influenzavirus in Nederland. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand ziekteverschijnselen ontwikkelt nadat hij met het vliegtuig in Nederland is teruggekeerd uit een gebied waar het nieuwe influenzavirus circuleert dat van mens op mens overdraagbaar is (fase 4).

Dit draaiboek is geschreven voor de WHO pandemische fase 4. Dit is de fase waarin er sprake is van het circuleren van een nieuwe virusvariant waarbij mens-opmenstransmissie plaatsvindt. Onderdelen van dit draaiboek zijn ook van toepassing bij een mogelijke besmetting van iemand met aviaire influenza waarbij nog geen mens-op-menstransmissie beschreven is.Met de nu al langere tijd aanhoudende uitbraken van aviaire influenza in Azie, Europa en
Afrika bestaat de mogelijkheid dat een persoon die in het buitenland in contact heeft gestaan met besmet pluimvee terugkeert in Nederland (epidemiologische link). Wanneer deze persoon klachten ontwikkelt die in verband gebracht kunnen worden met aviaire influenza bij de mens, zal er ook volgens onderdelen van dit draaiboek worden gewerkt (fase 3). Het virus heeft dan waarschijnlijk nog niet de eigenschap dat het van mens op mens overdraagbaar is. In het geval van een verdenking op aviaire influenza zal het bureau LCI door de GGD ingeschakeld moeten worden voor een gecoördineerde aanpak van de bestrijding.

Dit draaiboek beschrijft de maatregelen die moeten leiden tot het beperken van ziekte en sterfte ten gevolge van besmetting met een nieuw humaan influenzavirus en het voorkomen van verdere verspreiding. Het doel van die maatregelen is dan is het begin van een grieppandemie in Nederland zo lang mogelijk uit te stellen.

Dit deeldraaiboek is geschreven voor artsen en verpleegkundigen infectieziektebestrijding van GGD’en, huisartsen, medisch microbiologen en ziekenhuishygienisten bij een verdenking op aviaire influenza of een nieuwe influenzavariant in de thuissituatie of in het ziekenhuis. Informatie over influenza is te vinden in de protocollen ‘Influenza’ en ‘Aviaire influenza’ van het bureau LCI (zie www.infectieziekten.info). Na een beschrijving van de uitgangspunten van dit draaiboek volgt een procesbeschrijving van het traject dat een patient die mogelijk besmet is met het influenzavirus doorloopt en waarin wordt aangegeven wie wanneer welke maatregelen moet nemen. Vervolgens wordt ingegaan op de voorbereidingen die huisarts, GGD, ziekenhuis en laboratorium moeten
treffen om op een juiste wijze te reageren op een patient die mogelijk besmet is met het influenzavirus.

Het draaiboek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) kunt u hier vinden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen