Klink: Nederland superalert op Mexicaanse griep

0
177

Aangifteplicht voor Mexicaanse griep
griepOp dit moment zijn er nog geen gevallen van de Mexicaanse griep / varkensgriep in Nederland vastgesteld. Maar als dit toch gebeurt kan het virus met de meldingsplicht effectiever bestreden worden. Klink heeft ervoor gekozen dat dat nu ,,op naamsniveau” moet gebeuren.Morgen vindt in Luxemburg onderlinge afstemming plaats tussen alle EU-ministers van volksgezondheid. Daarbij is ook minister Klink aanwezig.

Vaccin
Daarnaast heeft Klink de Gezondheidsraad gevraagd een spoedadvies uit te brengen over het ontwikkelen van een vaccin tegen de Mexicaanse griep. Dit advies komt naar verwachting eind volgende week. VWS heeft een contract met een vaccinproducent. Maar er is deze week ook contact opgenomen met andere producenten over de mogelijkheden om een vaccin te produceren. De ontwikkeling van een vaccin neemt zeker 3 tot 6 maanden in beslag.

Alert maar niet bezorgd
Minister Klink benadrukt dat er geen reden voor grote bezorgdheid is, maar dat de Nederlandse regering ‘superalert’ is op de mogelijke komst en verspreiding van de Mexicaanse griep in ons land. Nederland is goed voorbereid.

Virusremmers
Eén van de voorbereidingen die zijn getroffen is het aanschaffen van virusremmers. De Nederlandse overheid heeft 4,7 miljoen kuren op voorraad. Dat is voldoende voor iedereen in Nederland. Mensen wordt sterk afgeraden te proberen zonder recept via websites virusremmers te bestellen. De kans is dan groot dat er nepmedicijnen worden geleverd. Virusremmers zijn alleen op recept verkrijgbaar omdat het belangrijk is dat de voorschrijvende arts de patient en zijn medische geschiedenis kent.
Europees overleg

Aangifteplicht
Minister Ab Klink heeft aangifteplicht woensdag aangekondigd. Familieleden en andere omstanders van mensen die zijn besmet met het griepvirus, zullen volgens hem het preventieve medicijn Tamiflu krijgen.Medici moeten mensen die besmet zijn met de Mexicaanse griep op naam registreren. Artsen zijn vanaf nu verplicht om mensen met de Mexicaanse griep op naam te registreren en aan de GGD te melden. Daarmee heeft minister Klink de meldingsplicht naar het hoogste niveau gebracht.

Bron: VWS