Verloop borstkanker beter te voorspellen

Array

mammaprint_tm(NKI-AVL) heeft het mede mogelijk gemaakt beter te voorspellen hoe hoog het risico is dat vrouwen met borstkanker de ziekte na 5 jaar weer terug krijgen. Deze zogenaamde Mammaprint wordt nu nog in onderzoeksverband aan een bepaalde groep vrouwen met borstkanker aangeboden. Vrouwen met een hormoongevoelige tumor en waarvan de lymfeklieren niet zijn aangetast komen over het algemeen in aanmerking voor een zogenaamde Mammaprint.

Het NKI-AVL doet samen met 19 andere ziekenhuizen in Nederland mee aan een grote studie (Mindact). In deze studie wordt aan de hand van het tumorweefsel dat bij de patient is weggenomen, bekeken welke kenmerken de tumor heeft en hoe de patient zal reageren op een vervolgbehandeling met medicijnen. Steeds duidelijker blijkt dat beter te voorspellen is of de patient baat heeft bij een behandeling met chemotherapie. “Als standaard behandeling wordt vaak chemotherapie voorgeschreven, nu we gerichter kunnen behandelen zullen minder vrouwen met chemotherapie behandeld hoeven worden, aldus internist dr. Sabinne Linn.

Als vrouwen met borstkanker willen weten of zij in aanmerking komen voor een Mammaprint, kunnen zij dit het beste bespreken met de eigen behandelend arts.

Bron: Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen