FLIR-infraroodcamera’s helpen Mexicaanse griep en andere virusziekten te detecteren

flir-cameraDoor de toename van het internationale verkeer van personen en goederen is het risico op verspreiding van virusziekten sterk toegenomen. In Mexico zijn de laatste tijd veel mensen overleden aan Mexicaanse griep, en het virus heeft zich nu verspreid naar de Verenigde Staten en verscheidene Europese landen. De wereld staat opnieuw voor een mogelijke pandemie.

Wanneer een gevaarlijke virusepidemie, zoals Mexicaanse griep, SARS en andere virusinfecties, zich verspreidt, hebben de autoriteiten die overal ter wereld verantwoordelijk zijn voor de volksgezondheid een snelle, eenvoudige, contactloze en betrouwbare methode nodig om personen met een verhoogde lichaamstemperatuur te detecteren. Infraroodcamera’s zijn hierop een mogelijk antwoord.

Een infraroodcamera is een bijzonder effectief gereedschap voor het in een zeer vroeg stadium detecteren van mensen die besmet zijn met een virusziekte. De camera maakt infraroodbeelden of hittebeelden die zelfs de kleinste temperatuurverschillen kunnen weergeven. Met infraroodthermografie kan onmiddellijk een visuele kaart van de huidtemperaturen worden geproduceerd. Daarnaast zijn infraroodcamera’s zeer gevoelige apparaten. FLIR IR-camera’s meten temperatuurverschillen vanaf 0,08 ºC.

Infrarood – een effectieve manier om een verhoogde   lichaamstemperatuur te detecteren

De symptomen van de meeste infectieziekten lijken op elkaar – malaise, keelpijn, hoesten en natuurlijk koorts. Daarom is het bijzonder eenvoudig om te detecteren of iemand mogelijk een besmettelijke ziekte heeft. Met een infraroodafbeelding van de persoon is het eenvoudig te meten of zijn of haar lichaamstemperatuur boven een bepaalde waarde uitkomt.

De FLIR-camera detecteert automatisch de hoogste temperatuur binnen een door de gebruiker ingesteld gebied. Dankzij een kleuralarm is het eenvoudig om te beslissen of een persoon nader moet worden onderzocht.

Een kleine investering in het beschermen van de volksgezondheid

Luchthavens, ziekenhuizen, stations, terminals en vergelijkbare locaties overal ter wereld gebruiken al FLIR-infraroodcamera’s en hebben deze technologie met succes toegepast om alle mensen die het gebouw binnengaan of verlaten te screenen. Het is een snelle, contactloze methode, die veilig is voor zowel de gebruiker van de camera als de persoon die wordt getest. De resultaten zijn buitengewoon goed.

FLIR-infraroodcamera’s hebben zichzelf bewezen als apparaten die niet-specialisten al na een paar uur training kunnen gebruiken. Ze maken het mogelijk een groot aantal mensen snel en nauwkeurig te controleren op koorts, een belangrijk symptoom van virusinfecties.

Zoals sommige functionarissen ons vertelden, is het een zeer kleine investering voor de bescherming van de volksgezondheid overal ter wereld.

image

27 april 2009: een quarantaineofficier controleert passagiers die door een checkpoint lopen voor screening van de temperatuur op de luchthaven Suvarnabhumi.

REUTERS/Sukree Sukplang

Snel een groot aantal mensen controleren met infraroodcamera’s met kleur- EN geluidsalarm

Temperaturen worden gemeten door volledig radiometrische infraroodcamera’s. De FLIR IR-camera’s hebben ingebouwde functies om de hoogste temperatuur binnen een bepaald weergavegebied te meten. De camera detecteert automatisch het warmste gedeelte. De waarde wordt onmiddellijk getoond op de ingebouwde LCD-display van de camera of op een aangesloten videomonitor. De camera’s zijn geoptimaliseerd voor de detectie van koorts en kalibreren zichzelf vaker opnieuw. De camera’s kunnen worden gebruikt met batterijen of met een vaste aansluiting op het elektriciteitsnet. Dankzij een ingebouwd kleuralarm kan de gebruiker onmiddellijk beslissen of de gecontroleerde persoon nader moet worden onderzocht: alle gebieden die warmer zijn dan een vooraf gedefinieerde temperatuur, zijn onmiddellijk te herkennen op de infraroodafbeelding.

Daarnaast zijn FLIR-camera’s voorzien van een geluidsalarm. Als de temperatuur boven een vooraf gedefinieerde waarde uitkomt, gaat een zoemalarm af. De persoon die het alarm activeert kan eenvoudig terzijde worden genomen voor nader onderzoek, op locatie of in een medisch centrum.

amge

Infraroodbeeld en visueel beeld van een man met een verhoogde lichaamstemperatuur. Het kleuralarm geeft duidelijk aan welke delen van het hoofd een temperatuur boven de 38°C hebben.

FLIR- infraroodcamera’s helpen de verspreiding van virusziekten te voorkomen

Omdat de FLIR-infraroodcamera’s ingebouwde kleur- en geluidsalarmen hebben, kan de gebruiker onmiddellijk beslissen of de persoon moet worden doorverwezen voor medisch onderzoek. Omdat de camera’s onmiddellijk afbeeldingen produceren met een frequentie van 50 Hz, duurt het totale evaluatieproces minder dan een seconde. Hierdoor is de camera ideaal voor het screenen van grote aantallen mensen in omgevingen zoals luchthavens, stations, warenhuizen of de ingangshallen van gebouwen.

FLIR levert draagbare infraroodcamera’s als de FLIR T-serie en P-serie, maar ook vaste camera’s zoals de FLIR A-serie.

Bron: FLIR

Recente artikelen