Minder genitale wratten door HPV-vaccinatie

hpv, vaccinatie hpv, vaccinatie, vaccin hpv, hpv virus, baarmoederhalskanker, hpv prik, hpv inenting, hpv bijwerkingen, hpv bijwerkingen, baarmoederhalskanker vaccinatieEen Australische studie laat zien dat het vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) de incidentie van genitale wratten met 48 procent vermindert. De resultaten van deze studie werden deze week gepresenteerd op de International Human papillomavirus Conference in Zweden. Vanaf april 2007 worden alle schoolmeisjes in de leeftijd 12-18 jaar in Australie gevaccineerd met HPV-vaccin (Gardasil) en vanaf juli 2007 alle vrouwen onder de 26 jaar.

Het voorkomen van genitale wratten bij clienten van de Melbourne Sexual Health Centre in 2008 werd vergeleken met de periode 2004-2007. Het bleek dat zowel bij vrouwen als bij mannen significant minder genitale wratten voorkwamen in 2008. Dit gold alleen voor vrouwen onder de 28 jaar en voor heteroseksuele mannen.

Momenteel is de International Papillomavirus Conference (IPC) in Malmo, Zweden, gaande (8-14 mei 2009). Dit is het jaarlijkse congres waar experts de laatste stand van de wetenschap met betrekking tot het humaan papillomavirus bespreken. Dit virus veroorzaakt onder meer baarmoederhalskanker en genitale wratten.Tijdens dit congres heeft Sanofi Pasteur MSD een drietal opzienbarende onderzoeksresultaten bekend gemaakt.

Nieuwe onderzoeksresultaten ondersteunen het bewijs dat Gardasil langdurende bescherming biedt. Uit een fase 2 studie blijkt dat het “one-type HPV 16 proof of principle vaccin” voor Gardasil tot 9,5 jaar na vaccinatie géén klinische ziektebeelden die aan HPV-type 16 gerelateerd zijn, te zien geeft in de onderzoeksgroep. (PDFgardasil__ipc_genital_warts)

Resultaten van een “observational” studie in Australie laten zien dat reeds één jaar na de start van het nationale vaccinatieprogramma met Gardasil, een substantiele verlaging (bijna halvering) van de incidentie van genitale wratten in de groep vrouwen jonger dan 27 jaar te zien is.(PDFgardasil__ipc_proof_of_princ)

Een marktonderzoek onder vrouwen in zes Europese landen laat zien dat vrouwen zullen blijven deelnemen aan het screeningsprogramma voor baarmoederhalskanker (de zogenaamde uitstrijkjes). De resultaten suggereren dat kennis over het vaccin tegen baarmoederhalskanker de kans op deelname aan het screeningsprogramma zou kunnen vergroten. (PDFgardasil__ipc_screening)

Bron: Sanofi Pasteur MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen