Roomservice in het Maasstad Ziekenhuis

0
635

maasstadziekenhuisIedereen die voor een dagbehandeling of voor langere tijd wordt opgenomen, krijgt met ingang van dit najaar de beschikking over roomservice. Gedegen opgeleide hostessen in fleurige oranje-witte uniformen schenken voor u een kopje thee in, maken uw bed op, zetten bloemen in het water, brengen een krantje aan bed of helpen u bij het uitkiezen van het menu. Deze medewerkers patientenservice, zoals de hostessen officieel heten, hebben als taak uw verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

De helpende taken worden nu nog door diverse medewerkers uitgevoerd, waardoor gasten van het ziekenhuis soms wel vier of vijf verschillende gezichten aan hun bed krijgen. De medewerker patientenservice moet voor de patienten en hun bezoekers een vertrouwde, gastvrije vraagbaak worden. Hij of zij is vanaf eind mei herkenbaar aan een eigen uniform.

Al van start op afdeling C7

De hostess neemt tevens de verpleegkundigen flink wat werk uit handen, waardoor zij zich kunnen bezighouden met het werk waarvoor ze zijn opgeleid. Bovendien houden verpleegkundigen wat meer tijd over voor persoonlijke aandacht voor hun patienten. Op afdeling C7 van het Maasstad Ziekenhuis wordt al met succes gewerkt met de nieuwe formule. De overige afdelingen zijn de komende maanden aan de beurt. Patienten zijn razend enthousiast, blijkt uit klanttevredenheidsonderzoek dat het ziekenhuis op gezette tijden houdt.

Ondersteunende taken worden uitgevoerd door medewerkers die allemaal verschillende functies hebben. Er zijn voedingsassistenten die elke dag langs de bedden gaan om eten uit te delen en menukeuzes op te nemen, er zijn helpenden die patienten assisteren bij het aantrekken van hun pyjama of die verpleegkundigen helpen met tillen van patienten, en er zijn schoonmakers die de kamers proper houden.

,,Dat betekent dat onze patienten op een dag veel verschillende gezichten voorbij zien komen,” vertelt zorgmanager Tom Fransen van het Maasstad Ziekenhuis. ,,De komende maanden gaan we daarom een afdeling patientenservice vormgeven en worden al die verschillende functies samengebald tot één nieuwe: die van medewerker patientenservice.”

Samenwerkingsverband
Om de patientenservice te organiseren en het personeel goed op te leiden, werkt het Maasstad Ziekenhuis intensief samen met het bedrijf Assist Zorgondersteuning. Assist Zorgondersteuning is gespecialiseerd in het gastvrij organiseren van niet-verpleegkundige taken door hoffelijk personeel. Er is een joint venture opgericht waarbij de medewerkers patientenservice in dienst treden. Ook organiseert de joint venture, Maasstad Ziekenhuis Patientenservice genoemd, de scholingstrajecten van de medewerkers.

De hostessen volgen allemaal een speciale opleiding. Ze worden geschoold in licht verzorgende en dienstverlenende taken. De opleiding, een leer/werktraject van bijna een jaar, wordt mede verzorgd door het Rotterdamse ROC Albeda en is op maat gesneden voor het Maasstad Ziekenhuis. De medewerkers leren er alles over klantvriendelijkheid, communicatie en dienstverlening, maar krijgen ook onderwijs over ziekenhuishygiene, voeding en dietetiek.

Medewerkers patientenservice op de radio!

BNROp 11 mei werd rond 19u40, in het programma BNR Gezond, een reportage uitgezonden over dit nieuwe initiatief.

Bron: Maasstad Ziekenhuis