AllergieRadar.nl zet hooikoorts op de kaart

Array

logo-allergieradarVandaag lanceert het nieuwe samenwerkingsverband van Wageningen Universiteit, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), triptic, Buienradar en Schering-Plough www.allergieradar.nl. Met hulp van hooikoortspatienten geeft de site een actueel overzicht waar in Nederland welke mate van hooikoortssymptomen voorkomen. Daarnaast toont een pollenplanner de lange termijnverwachting van de start en duur van het pollenseizoen.

Met de AllergieRadar en de pollenplanner krijgen hooikoortspatienten en artsen meer grip op hooikoortsklachten en ontstaan nieuwe mogelijkheden voor onderzoek naar en communicatie over hooikoorts.

In Nederland zijn meer dan één miljoen hooikoortspatienten. Om kennis over deze allergie te vergroten creeert de website AllergieRadar.nl een actueel en landelijk overzicht van de ernst van hooikoortsklachten. Het overzicht ontstaat doordat hooikoortspatienten dagelijks anoniem het niveau van hooikoortsklachten die ze ervaren doorgeven. Patienten kunnen zich vanaf vandaag registreren. Deelnemers krijgen naast de publieksinformatie toegang tot hun persoonlijke klachtenprofiel en daarmee meer grip op hun klachten. Ook kan men via de geïntegreerde buienradar zien waar het regent en waar dus minder pollen zijn.

Volgens dr. Letty de Weger (LUMC) is de AllergieRadar interessant voor patienten, artsen en wetenschappers. “Het is een nieuwe manier om de voorlichting van patienten en het verkrijgen van wetenschappelijk data te combineren.” De brede samenwerking biedt daarnaast mogelijkheid om expertise, data en analysetechnieken op het gebied van ecologie, pollen, allergie, landgebruik, weer, medicatie, klimaatverandering en ICT te combineren. Hierdoor kan een scala aan onderzoeksvragen beantwoord worden. Dr. ir Arnold van Vliet (Natuurkalender, Wageningen Universiteit): “We willen bijvoorbeeld graag beter begrijpen hoe het verloop en de intensiteit van hooikoortsklachten beïnvloed wordt door omgevingsfactoren als het aantal pollen, de temperatuur, neerslag, medicijngebruik en luchtverontreiniging. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een betere hooikoortsverwachting, een betere behandeling en daardoor minder hooikoortsklachten.”

Naast de klachtenregistratie geeft AllergieRadar.nl een verwachting van de start en duur van het pollenseizoen voor de verschillende hooikoortsplanten. Deze pollenplanner is uniek in Nederland en helpt bij de planning van maatregelen tegen hooikoorts. De onderliggende modellen van de pollenplanner zijn gebaseerd op de analyse van veertig jaar pollentellingen. Buienradar levert de benodigde weergegevens en de meerdaagse weersverwachting.

Volgens de pollenplanner start in het zuidoosten van het land op 24 mei het hoofdseizoen van de graspollen en twintig dagen later in het noorden. De pollenplanner geeft geen verwachting voor de intensiteit van de klachten. Dit wordt tijdens het graspollenseizoen verzorgd door het LUMC. De verwachting van het LUMC is ook op de website te vinden.

AllergieRadar.nl verschijnt eerst in een bèta versie. In de eerste weken verzamelt de site feedback van gebruikers en professionals om de radar optimaal af te stemmen op de wensen van de gebruiker. De betrokken organisaties roepen hooikoortspatienten op om te helpen hooikoorts op de kaart te zetten en de kennis over hooikoorts te vergroten.

Allergieradar: zet hooikoorts op de kaart

  • een actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • een dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • een bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Voor algemene informatie over Allergieradar.nl: [email protected].

Recente artikelen