Risicobeoordeling van industriële chemicaliën in EU kan beter

Array

gevaarlijke-stoffenChemicalien zijn niet meer weg te denken in het dagelijkse leven. In de Europese Unie worden de gevolgen van het gebruik van industriele chemicalien voor mens en milieu in kaart gebracht met het REACH-systeem. De afkorting staat voor Registration, Evaluation and Authorisation and restriction of CHemicals. Het systeem dient voor de registratie, evaluatie, restrictie en toelating van chemische stoffen die in de Europese Unie geproduceerd of geïmporteerd worden.

Theo Vermeire onderzocht de risicobeoordeling van industriele chemicalien en concludeerde dat het beter kan. Het risicobeheer van chemicalien omvat alle wettelijke en vrijwillige maatregelen om de risico’s te verminderen. In dit proces worden risicobeheerders zowel bij de overheid als in de industrie geadviseerd door deskundigen op verschillende expertisegebieden. Risicobeoordeling is er daar een van.

Zowel risicobeheerders als hun adviseurs erkennen dat er onzekerheden kleven aan risicobeoordelingen vanwege de complexiteit van de vraagstelling en de beperkingen van beschikbare gegevens. Het doel van dit proefschrift was te onderzoeken hoe het wetenschappelijke proces van risicobeoordeling de besluitvorming kan verbeteren door rekening te houden met die onzekerheden. Een belangrijk onderdeel van deze besluitvorming is de overweging of uit voorzorg maatregelen genomen moeten worden.

De aanbevelingen in Vermeire’s proefschrift zijn gericht op transparantere besluitvorming en het verminderen van communicatieproblemen tussen belanghebbenden van overheid, industrie en de bevolking. Het verbeteren van de risicobeoordeling is mogelijk binnen het huidige Europese wettelijke kader REACH, Dit geldt zowel voor het proces als de methodologie van de risicobeoordeling.

Het proces is te verbeteren door de toepassing van een denkkader voor risicobeoordeling met extra veel aandacht voor onzekerheden. De methodologie kan verbeteren door een getrapte aanpak van de onzekerheidsanalyse, beginnend met een eenvoudige aanpak en, indien nodig, een meer diepgaande analyse en statistische aanpak. Zowel kwalitatieve als kwantitatieve instrumenten zijn hiervoor beschikbaar, zo laat Vermeire zien in zijn proefschrift.

11-06-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Theo Vermeire, Diergeneeskunde
Proefschrift: Evaluating uncertainties in an integrated approach for chemical risk assessment under REACH: more certain decisions?
Promotor 1: Prof.dr. W. Seinen
Promotor 2: Prof.dr. W. Slob

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen