Risicobeoordeling van industriële chemicaliën in EU kan beter
ArrayChemicalien zijn niet meer weg te denken in het dagelijkse leven. In de Europese Unie worden de gevolgen van het gebruik van industriele chemicalien voor mens en milieu in kaart gebracht met het REACH-systeem. De afkorting staat voor Registration, Evaluation and Authorisation and restriction of CHemicals. Het systeem dient voor de registratie, evaluatie, restrictie en toelating van chemische stoffen die in de Europese Unie geproduceerd of geïmporteerd worden.
Theo Vermeire onderzocht de risicobeoordeling van industriele chemicalien en concludeerde dat het beter kan. Het risicobeheer van chemicalien omvat alle wettelijke en vrijwillige maatregelen om de risico’s te verminderen. In dit proces worden risicobeheerders zowel bij de overheid als in de industrie geadviseerd door deskundigen op verschillende expertisegebieden. Risicobeoordeling is er daar een van.
Zowel risicobeheerders als hun adviseurs erkennen dat er onzekerheden kleven aan risicobeoordelingen vanwege de complexiteit van de vraagstelling en de beperkingen van beschikbare gegevens. Het doel van dit proefschrift was te onderzoeken hoe het wetenschappelijke proces van risicobeoordeling de besluitvorming kan verbeteren door rekening te houden met die onzekerheden. Een belangrijk onderdeel van deze besluitvorming is de overweging of uit voorzorg maatregelen genomen moeten worden.
De aanbevelingen in Vermeire’s proefschrift zijn gericht op transparantere besluitvorming en het verminderen van communicatieproblemen tussen belanghebbenden van overheid, industrie en de bevolking. Het verbeteren van de risicobeoordeling is mogelijk binnen het huidige Europese wettelijke kader REACH, Dit geldt zowel voor het proces als de methodologie van de risicobeoordeling.
Het proces is te verbeteren door de toepassing van een denkkader voor risicobeoordeling met extra veel aandacht voor onzekerheden. De methodologie kan verbeteren door een getrapte aanpak van de onzekerheidsanalyse, beginnend met een eenvoudige aanpak en, indien nodig, een meer diepgaande analyse en statistische aanpak. Zowel kwalitatieve als kwantitatieve instrumenten zijn hiervoor beschikbaar, zo laat Vermeire zien in zijn proefschrift.
11-06-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Theo Vermeire, Diergeneeskunde
Proefschrift: Evaluating uncertainties in an integrated approach for chemical risk assessment under REACH: more certain decisions?
Promotor 1: Prof.dr. W. Seinen
Promotor 2: Prof.dr. W. Slob
Bron: UU