Lek BIG register (deel 2); Medlog vindt nog meer fouten…

Array

veiligheid EPDVandaag komt Medlog met nog meer kwalijke fouten in het BIG register. Er zijn volgens Michiel meer bugs. Het systeem Ribiz blijkt namelijk ook met een boolean search te werken. Een zoekopdracht waarbij pagina’s met bepaalde woorden worden uitgesloten of waarop juist specifiek gezocht wordt. Ribiz blijkt namelijk automatisch gebruik van boolean search te gebruiken. Met automatisch Boolean zoeken worden tussen de zoektermen AND, OR of NOT geplaatst om je zoekopdrachten minder of meer specifiek te maken en bijvoorbeeld woorden toevoegen dan wel uitsluiten. Maar het lijkt er zelfs op dat Ribiz fuzzy zoekt.

Fuzzy zoeken betekent dat er ook wordt gezocht op namen die lijken op de naam waarop u zoekt. Vinkt u bij een zoekactie op Bakker het fuzzy-vakje aan, dan krijgt u ook Backer en Bikker. En bij fuzzy zoeken op Hartman krijgt u bijvoorbeeld ook Hartmann, Haffman, Hageman. Dit kan u helpen spellingsvarianten te vinden die u zelf niet had bedacht.

Ik heb in een willekeurige plaats op een deel van een naam gezocht: In dit geval ilk. Resultaat is bizar te noemen:Kolk , Kulk, Stolk, Valk , Vaske,  en Wilk met verschillende disciplines. En met de zoek xen krijg ik in Amsterdam maar liefst 36 resultaten.

De fuzzy optie zoekt namen die op 1 plek afwijken en bij het Ribiz blijken twee letters al genoeg te zijn. Die afwijking kan aan het begin, aan het eind of ergens midden in de opgegeven naam zijn, en de afwijking kan bovendien meerdere letters groot zijn. Per zoekactie wordt slechts 1 afwijking getolereerd. Zoekt u bijvoorbeeld fuzzy op de naam Heijns dan wordt Hijns wel gevonden en ook Heijnse, maar niet Hijnse omdat dit op twee plaatsen afwijkt van de opgegeven zoekopdracht.  De Boolean zoekopdracht in het BIG register presenteert iemand of iemanden bij wie de meeste letters in de achternaam voldoen aan het gevraagde en in onze test blijken 2 letters al voldoende. Als ze maar in de juiste volgorde staan, de plaats is niet van belang.

Deze “bugs” in de RIBIZ database en de vreemde zoekresultaten gaan echt te ver.  Of er een koppeling is tussen het BIG register en het landelijk EPD. We weten het niet maar lijkt niet onlogisch. Wellicht dat de RIBIZ database gebruikt gaat worden voor de validatie van de invoer door zorgverleners in het EPD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen