Databank helpt bij bestuderen van bijwerkingen van geneesmiddelen

Array

binairRegelmatig blijkt dat een geregistreerd geneesmiddel schadelijke neveneffecten heeft die niet zijn ontdekt in het pre-marketing onderzoek. Er is behoefte aan onderzoeksinstrumenten om bijwerkingen van geneesmiddelen tijdig te ontdekken, het risico op de bijwerking te kwantificeren en het mechanisme van de bijwerking te duiden. Een instrument dat nog weinig wordt gebruikt, maar waarvan wordt verondersteld dat het meerwaarde heeft voor deze doeleinden, is een databank met geautomatiseerde zorggegevens over medicatieblootstelling en laboratoriumuitslagen. Veel typen bijwerkingen kunnen namelijk met laboratoriumparameters worden gedetecteerd, bijvoorbeeld bloedbeeldafwijkingen.

Het doel van het promotieonderzoek van Maarten ten Berg was het bepalen van de meerwaarde van dit instrument voor het bestuderen van de veiligheid van geneesmiddelen. Hiervoor is een databank gerealiseerd met gekoppelde laboratorium- en medicatiegegevens: de Utrecht Patient Oriented Database. Met gegevens uit UPOD heeft Ten Berg een aantal epidemiologische onderzoeken gedaan. Databanken zoals UPOD blijken een waardevol instrument om te leren over bijwerkingen die biochemisch kunnen worden gedetecteerd.

17-06-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Maarten ten Berg, Farmaceutische Wetenschappen Proefschrift: Laboratory markers in drug safety research: studies on drug-induced thrombocytopenia Promotor 1: Prof.dr. W.W. van Solinge Promotor 2: Prof.dr. A.C.G. Egberts Copromotor 1: Dr. P.M.L.A. van den Bemt Copromotor 2: Dr. A. Huisman

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen