EFTC-Congres over verslavingszorg, drugsbeleid en rehabilitatie

Array

(Ex-) verslaafde openen internationaal congres door estafetteloop 250 kilometer
eftcOp dinsdagochtend 2 juni 2009 zullen (ex-)verslaafde het internationale EFTC – Congres openen door het Wereld Congres Centrum in Den Haag binnen te rennen met de vlaggen van de meer dan 30 bezoekende landen. De lopers hebben dan allemaal verschillende afstanden afgelegd. Zo is er zelfs een groep die deelneemt aan een estafetteloop van 250 kilometer. Deze loop wordt georganiseerd door de Running therapeuten van Brijder en Verslavingszorg Noord Nederland; een therapie die binnen de verslavingszorg steeds vaker met succes wordt toegepast.

Op zondag 31 mei start de estafetteloop door (ex)-clienten van Hoog-Hullen, een kliniek voor verslaafden in Eelde van Verslavingszorg Noord Nederland. Op de Johan de Wittlaan in Den Haag voegt deze groep zich op dinsdagochtend om 10.00 uur samen met een groep (ex)-clienten die verschillende afstanden in Den Haag heeft afgelegd langs het gedifferentieerde behandelaanbod van Brijder Verslavingszorg. Daar zullen de vlaggen worden uitgereikt waarmee zij gezamenlijk om 10.15 uur de congreszaal binnen rennen. De lopers zijn (ex-) deelnemers aan de Running Therapie. Dit is een vorm van therapie waarbij op een sportieve en actieve manier aan het verslavingsprobleem, conditie, kracht en uithoudingsvermogen gewerkt.

Het congres

Dit internationale congres wordt op uitnodiging van de European Federation of Therapeutic Communities (EFTC) georganiseerd door Brijder Verslavingszorg en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Dit congres wordt eens in de twintig jaar in Nederland gehouden. Ga voor meer informatie naar: www.eftc2009.eu

Het programma

Het congresprogramma biedt een enorme varieteit aan onderwerpen die in de vorm van plenaire sessies, workshops, films en debatten tot uiting komen. Een aantal van de onderwerpen is: evidence based practice or practice based evidence, de effectiviteit van Therapeutische Gemeenschappen* en Therapeutische Gemeenschappen in gevangenissen, de rol van medicatie in behandelingen, ketenzorg en de behandeling van zowel verslaafde kinderen als verslaafde ouders. Naast een wetenschappelijke invalshoek zullen ook justitiele en forensische (groeps) behandelmethoden alsmede jeugd behandelvormen belangrijke onderwerpen zijn.

Running Therapie

Tijdens het congres wordt op dinsdag 2 juni een workshop over Running Therapie gegeven, waarin ook de resultaten van een onderzoek naar deze vorm van therapie worden gepresenteerd. Er is ook een stand aanwezig met informatie, waarbij ook films over de gelopen marathons worden vertoond.

* Een Therapeutische Gemeenschap fungeert als minisamenleving. Alle clienten hebben een plaats in de hierarchische structuur die bepaalt welke taken iemand heeft. Daarnaast werken ze aan hun individuele behandelplannen om in hun leefstijl veranderingen aan te kunnen brengen die nodig zijn voor een leven zonder verslaving.

Bron: Brijder

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen