Positieve resultaten met BSI-201 voor patiënten met triple negatieve borstkanker

Array

Significante verbetering van (progressie-vrije) overleving
borstkankerSanofi-aventis en BiPar Sciences hebben de resultaten bekend gemaakt van een fase II studie naar de meerwaarde van BSI-201 toegevoegd aan chemotherapie op basis van gemcitabine en carboplatine. De gerandomiseerde studie werd uitgevoerd bij patienten met ‘triple negatieve borstkanker’ (TNBC). BSI-201 is een nieuw middel dat een remmende werking heeft op een belangrijk enzym dat betrokken is bij het herstel van beschadigd erfelijk materiaal (DNA).

In de studie zijn 116 patienten met uitgezaaide triple negatieve borstkanker behandeld met gemcitabine en carboplatine (GC) al dan niet in combinatie met BSI-201. Patienten die geen BSI-201 kregen, hadden de mogelijkheid het alsnog te krijgen indien de eerdere chemotherapie met GC niet (meer) werkzaam bleek.

Bij 62% van de patienten uit de groep met GC mét BSI-201 werd een klinisch relevante verbetering aangetoond ten opzicht van 21% bij de patienten die alleen GC kregen. Bij 48% van de patienten die behandeld waren met de combinatie van GC mét BSI-201 was sprake van volledige of gedeeltelijke reductie van de tumor. Dit in vergelijking met 16% van de patienten met alleen GC (zonder BSI-201).

Bij patienten uit de groep van GC met BSI-201 werd tumorgroei significant onderdrukt gedurende circa 6,9 maanden in vergelijking tot circa 3,3 maanden bij patienten die behandeld werden met alleen gemcitabine en carboplatine. De gemiddelde levensverwachting bleek 9,2 maanden in de groep GC met BSI-201 en 5,7 maanden in de groep waarbij de patienten alleen behandeld werden met GC. Bovendien hadden de patienten in de groep met BSI-201 66% minder kans op overlijden dan de groep zonder BSI-201.

De toevoeging van BSI-01 leidde niet tot een toename van ernstige bijwerkingen.

“De indrukwekkende verbetering van (progressie-vrije) overleving en tumorrespons, in combinatie met een hanteerbaar bijwerkingenprofiel suggereert een veelbelovende nieuwe behandeloptie voor patienten met deze vorm van borstkanker”, aldus Dr. Joyce O’Shaughnessy, Baylor-Charles A. Sammons Cancer Cente in Dallas, Texas.

“Deze resultaten suggereren een belangrijke vooruitgang in de ontwikkeling van nieuwe behandelopties voor patienten waarvoor op dit moment geen standaardbehandeling beschikbaar is”; aldus Dr. Barry Sherman, Executive Vice President of Development van BiPar Sciences.

Triple negatief
‘Triple negatief’ is een term die een tumor beschrijft waarin zowel de oestrogeenreceptor (ER), progresteronreceptor (PR) en humaan epidermale groeifactorreceptor 2 (HER2) afwezig zijn. Dit type komt in ongeveer 15-20% van alle patienten met borstkanker voor. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd 53 jaar is voor ’triple negatief’ tegenover gemiddeld 58 jaar voor de patienten met een niet-triple negatieve tumor. De gemiddelde leeftijd van patienten met een triple negatieve borstkanker is dus gemiddeld iets lager. Triple negatieve borstkanker is vaak een agressieve vorm van borstkanker, met een hogere kans op uitzaaiingen en vaak een lagere overlevingskans. Nog geen enkele behandeling is goedgekeurd specifiek voor de behandeling van TNBC.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen