Radioactieve geneesmiddelen zijn veilig te gebruiken

0
373

nucleaire_geneeskundeMet een aantal simpele maatregelen is de behandeling met radioactieve medicijnen volkomen veilig voor de omgeving van de patient. Dat stelt Marnix Lam in zijn proefschrift. Botzoekende radiofarmaca zijn radioactieve medicijnen die zich concentreren bij de uitzaaiingen van kanker in de botten en zenden straling uit voor lokale bestraling. Daardoor treedt er een vermindering van de pijn op. Gecombineerd gebruik van een radioactief geneesmiddel en een ander geneesmiddel zou voordeel op kunnen leveren voor de patient.

Het blijkt mogelijk te zijn om het botzoekend radiofarmacon 153Sm-EDTMP gelijktijdig te gebruiken met het bisfosfonaat zoledroninezuur. Er treedt geen competitie op en het is veilig voor de patient. Daarnaast is het ook mogelijk om het botzoekend radiofarmacon 188Re-HEDP gelijktijdig te gebruiken met het chemotherapeuticum capecitabine.

24-06-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Marnix Lam, Geneeskunde Proefschrift: Improving radionuclide therapy in prostate cancer patients with metastatic bone pain Promotor 1: Prof.dr. P.P. van Rijk Copromotor 1: Dr. B.A. Zonnenberg Copromotor 2: Dr. J.M.H. de Klerk