Griep is pandemisch, WHO verghoogt naar alarmfase 6

pandemieDe Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde donderdag dat de uitbraak van de Mexicaanse griep een pandemie is, oftewel een epidemie op wereldwijde schaal. Het griepvirus komt op dit moment in 74 landen voor, waaronder Nederland. Volgens het RIVM heeft de verhoging van de alarmfase nog geen gevolgen voor Nederland. Het griepvirus verspreidt zich in ons land beperkt. Mocht het aantal besmette personen fors toenemen, dan gaat het instituut mogelijk over tot het verstrekken van medicatie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alarmfase 6 afgekondigd in verband met de verspreiding van het Mexicaanse griepvirus A/H1N1. Dit gaat gepaard met wereldwijd een reeks aanbevelingen. Alarmfase 6 heeft vooral het doel om ‘impact van de pandemie’ op de bevolking te beperken. Landen zijn vrij de aanbevelingen naar goeddunken toe te passen’, zegt de WHO. Zo kunnen regeringen de ‘noodtoestand’ uitroepem. Landen moeten de VN-organisatie inlichten over de evolutie van de pandemie, in het bijzonder vanuit geografisch oogpunt. Zij moeten elke mutatie van het virus of tekenen van resistentie aan antivirusmiddelen monitoren.

De WHO raadt de patienten met ademhalingsmoeilijkheden aan binnen te blijven en hun contacten met andere huisgenoten te beperken. De autoriteiten moeten adequate sanitaire maatregelen treffen om getroffen huisgenoten te isoleren. Die quarantainemaatregelen kunnen gepaard gaan met het sluiten van scholen of het bijsturen van werktijden om te vermijden dat teveel mensen met elkaar in contact komen.

De landen kunnen ook verplaatsingen ontmoedigen, net als samenkomstenin bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De WHO raadt geen officiele reisbeperkingen naar getroffen landen aan. Maar het is af te raden om naar besmettingshraaden te reizen. Landen wordt gevraagd antivirale middelen te verspreiden en maatregelen te nemen om adequate vaccins aan te schaffen. Zij moeten de distributie van die middelen plannen en de voorbereidingen tot massale vaccinatiecampagnes versnellen.

Landen moeten de bevolking geregeld informeren over de evolutie van de pandemie, over behandelingen en preventieve maatregelen, en over de economische plus sociale gevolgen van de pandemie.De VN-organisatie roept niet getroffen landen op hun plannen tegen een ‘aanstaande pandemie’ af te ronden en de programma’s in werking te stellen voor de distributie van geneesmiddelen. Tot nu toe is bij 35 mensen in Nederland vastgesteld dat ze besmet zijn of waren met de Mexicaanse griep. Van hen zijn er negen besmet geraakt in Nederland.

Voor het eerst is er ook in Brabant een geval H1N1 geconstateers. Een vrouw van in de dertig uit de gemeente Roosendaal is besmet met het H1N1-virus. Dat heeft de GGD bevestigd. Mensen uit haar directe omgeving is verzocht om binnen te blijven om verdere verspreiding te voorkomen. De vrouw is afgelopen zondag teruggekomen uit New York. Ze is vervolgens met griepverschijnselen naar haar eigen huisarts gegaan. Die vertrouwde het niet en stuurde haar door naar de GGD. De vrouw wordt behandeld met de virusremmer Tamiflu.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen