Zwemwater besmet met blauwalg

0
286

De europese hygienenormen voor zwamwater in Nederland op orde

zwemwaterVoor diverse binnenwateren in Noord- en Zuid-Holland is een zwemverbod van kracht geworden wegens de aanwezigheid van omdat microsystine gehalte (blauwalg) te hoog is en andere ziekteverwekkende bacterien zwemmer ziek kunnen maken. Mensen die toch in besmette plassen zwemmen, kunnen hoofdpijn en maag- en darmklachten krijgen. Blauwalg is makkelijk herkenbaar als een groenblauwe olieachtige laag op het water. Meestal ontwikkelt blauwalg zich pas later, in de zomer. De provincie Flevoland waarschuwt dat het zwemwater bij het strand van Almere ook al slecht van kwaliteit is.
Blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren (honden), want het inslikken van water kan een vergiftiging veroorzaken. Klachten die op kunnen treden wanneer men in aanraking komt met blauwalg zijn huiduitslag, irritatie van ogen, neus, keel en oren, misselijkheid, maagkrampen, braken, diarree, koorts, hoofdpijn, duizeligheid, trillerigheid, tranenvloed en speekselvloed.
De waarschuwingsborden bij de zwemplas worden verwijderd zodra de blauwalgen verdwenen zijn, door bijvoorbeeld weersomstandigheden zoals temperatuurdaling, regen en wind.

Als het aan de Europese Commissie ligt kunnen waterliefhebbers gerust een duik nemen in de zee of een plas ergens in Nederland. Het Nederlandse zwemwater voldoet namelijk bijna volledig aan de verplichte hygienenormen van de Europese Unie. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie donderdag uitbracht over de kwaliteit van het Europese zwemwater in het badseizoen over 2008. Uit de metingen bleek dat alle Nederlandse kustwateren voldoen aan de verplichte hygienenormen. Van de badplaatsen in rivieren en meren blijkt 98,6 procent aan deze minimumnormen te voldoen.

Zes wateren in Nederland haalden de verplichte Europese norm niet: Het Koetshuis in Groningen, De Welle in Friesland, De Kuil en Het Baksche Ven in Noord-Brabant, De Rietplas in Utrecht en Dorregeest in Noord-Holland.