CT-scan heeft meerwaarde voor eenvoudige operaties: eens of oneens
ArrayTegenwoordig moet ik voorafgaande aan eenvoudige ingrepen zoals een appendectomie (blindedarmoperatie) of een cholecystectomie (galblaasverwijdering) een CT-scan laten uitvoeren. Ik mag niet meer klinisch en ondersteund door een echo deze operaties uitvoeren. Dit feit leidt tot langere wachttijd voor acute patienten, hogere kosten en slechtere kwaliteit: want de ontsteking aan blindedarm en galblaas duurt intussen voort.
Aan het woord is een gepassioneerde chirurg van een groot Brabants ziekenhuis. Hij reageerde op mijn opmerking dat in Canada altijd met een CT Scan wordt gewerkt en op mijn vraag of dat ook zo in Nederland moet worden. Ik maakte die opmerking op 24 juni tijdens een lezing over de toekomst van de spoedzorg aan een gezelschap van zestig ervaren Brabantse SEH-professionals en hun managers.
Een chirurg van een ander Brabants ziekenhuis ondersteunde even gepassioneerd de Canadese aanpak: wij halen te vaak niet ontstoken blindendarmen en galblazen eruit. Laten we alsjeblieft wel vooraf een CT Scan doen. Dat voorkomt onnodige operaties.
Ondergetekende heeft inmiddels een zesdejaars medische student verzocht om te zoeken op PubMed en Google, wat de bewezen meerwaarde en kostenbesparing is van het gebruik van een CT scan bij eenvoudige chirurgische ingrepen.
Heb jij je verdiept in dit onderwerp? Wil jij de Brabantse artsen en mijzelf attenderen op een recente wetenschappelijke publicatie of rapport over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar [email protected] . Tot zover dit bericht.
Ook dit onderwerp komt aan bod op het negende nationale spoedzorgcongres dat op vrijdag 18 september plaatsvindt op de Universiteit Utrecht. Wilt u in één dag op de hoogte raken van recente ontwikkelingen op de SEH en in tal van andere spoedzorg-aanbieders? Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl , klik door op nascholing lees de brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers