Actuele stand van zaken gedeeltelijke opnamestop Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

jbzOm ongeveer half vier gisterenmiddag was er een regionale stroomstoring waardoor ook de locaties Groot Ziekengasthuis en Carolus van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden getroffen. Gisteravond om 19:00 uur werd voor het ziekenhuis duidelijk wat de gevolgen zijn van de stroomstoring. Deze zijn zodanig dat de Raad van Bestuur heeft besloten om voor vandaag een opnamestop af te kondigen.

Situatie op dit moment
ICT heeft vannacht samen met leveranciers hard gewerkt om de informatiesystemen van het ziekenhuis weer in de lucht te krijgen. Een groot deel van de ICT-systemen werken weer. De opnamestop blijft vandaag echter van kracht totdat we weer zeker zijn van een stabiele stroomtoevoer. Een aantal systemen draaien nog niet naar behoren.

Er zullen vandaag geen operaties, geen (acute) radiologische en cardiologische interventies (zoals dotterbehandelingen) worden uitgevoerd. Hier is een aantal redenen voor:

  • Binnen korte tijd hebben beide locaties met stroomuitval te kampen gehad. Om tien voor zeven deed zich namelijk een tweede stroomstoring voor.

  • op de locatie Carolus is het noodstroomaggregaat uitgevallen die het ICT rekencentrum in de lucht moet houden. Hierdoor is voorlopig geen essentiele patienteninformatie beschikbaar die nodig is voor onder meer operaties.

Deze twee redenen zijn voor het ziekenhuis onvoldoende garantie voor een stabiele stroomtoevoer.

Geen probleem op Hartbewaking en Intensive Care

Op de Hartbewaking en de Intensive Care hebben zich tijdens de stroomuitval geen problemen voorgedaan. Deze afdelingen draaien op aparte noodaggregaten.

Inlichten patienten

Het ziekenhuis is gisteravond met man en macht bezig geweest om alle patienten af te bellen die voor vandaag voor een operatie ingepland waren.

Opnamestop opheffen

Wanneer de stroom 24 uur lang stabiel is geweest en de informatiesystemen zijn hersteld, zal het ziekenhuis de opnamestop opheffen. Pas dan vindt het ziekenhuis het verantwoord om weer patienten toe te laten.

Uitval noodaggregaten< De twee locaties van het ziekenhuis hebben in totaal zes aggregaten, drie per locatie. Wanneer de stroom uitvalt, wordt automatisch op deze aggregaten overgeschakeld. Dit gebeurde vanmiddag niet met twee van de zes aggregaten. Het noodaggregaat dat op de locatie Carolus uitviel, deed dienst voor het ICT rekencentrum. Het centrum waarop alle computers van het ziekenhuis zijn aangesloten. Door de uitval was er geen toegang meer tot opgeslagen patienteninformatie, zoals röntgenfoto’s.

De aggregaten worden op de locatie Groot Ziekengasthuis wekelijks en op de locatie Carolus maandelijks getest. Bij de laatste testen deden beide noodaggregaten het nog. Het ziekenhuis tast dan ook nog in het duister over de oorzaak van het uitvallen van de noodaggregaten.

Recente artikelen