Minder sterfte bij diabeten dankzij ketenzorg
ArrayÜber 2006-2008 zeigt sich für die Patienten (Durchschnittsalter 70,7 Jahre zum Zeitpunkt Matching) eine geringere Mortalität im Vergleich zu den Patienten mit Diabetes Typ II in der Kontrollgruppe. Gecorrigeerd naar leeftijd, geslacht, ziekte-ernst en werkend/niet-werkend bedroeg de sterfte 11,3% onder patienten met diabetes in een disease management programma (DMP). Voor patienten zonder zo’n programma was dat 14,4%.
Deze conclusie trekt de Heidelbergse hoogleraar en huisarts Joachim Szecsenyi uit zijn ELSID studie. De hoofdletters staan voor Evaluation of Large Scale Implementation of Disease Management Programs. Szecsenyi presenteerde zijn gegevens tijdens een conferentie in Berlijn op 29 en 30 juni. Die conferentie heeft de AOK georganiseerd, de grootste zorgverzekeraar van Duitsland met 25 miljoen verzekerden.
Aan de conferentie namen circa 150 topmensen uit de Duitse diabeteszorg deel. Ondergetekende was aanwezig, schetste de ontwikkelingen in Nederland en gaf commentaar op die in Duitsland. De ELSID studie vergeleek 2300 patienten in een DMP met 8779 personen in een controlegroep met gebruikelijke zorg. Na de presentatie van Szecsenyi ontbrandde een heftige discussie in de zaal over de kwaliteiten van prospectieve, vergelijkende cohortstudies versus Randomized Clinical Trial. Szecsenyi had daarvoor graag gekozen, maar door de totale verandering van de bekostiging en zorgverlening was dat niet mogelijk.
De uitkomsten van zijn studie verschijnen binnenkort in peer reviewed wetenschappelijke tijdschriften. De Power Point presentaties van Szecsenyi, van alle andere Berlijnse inleiders en ook van ondergetekende tref t u aan op www.aok-gesundheitspartner.de , klik op AOK-Konferenz zur Versorgung chronisch Kranker: Studien belegen Erfolge der DMPs.
Op het congres van het International Network of Integrated Care op 5 en 6 november te Wenen komen medewerkers van Szecsenyi tegen die tijd alle beschikbare resultaten toelichten in vier lezingen. Wilt u naar dit congres met overzichten van resultaten van verbeteringen in de chronische zorg in Europa en Noord Amerika? Surf dan naar www.integratedcare.eu , lees de brochure en meld u aan.
Voor het vierde nationale ketenzorg congres op 2 juli 2010 op het UMC Utrecht heeft Guus Schrijvers Joachim Scenenyi en AOK topeconoom Evert Jan van Lente uitgenodigd als plenaire sprekers. Noteer alvast die datum en plan uw vakantie ervoor of erna.
Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers
Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht