Neem geprinte verklaring in het Bulgaars mee bij reizen naar Bulgarije

Het advies is deze verklaring te laten zien als u in Bulgarije om een gezondheidsverklaring wordt gevraagd.
verklaring-bulgaarse-autoriteitenHet Ministerie van Gezondheid in Bulgarije heeft verklaard dat het geen beleid van de Bulgaarse overheid is om mensen aan de grens om zo’n verklaring te vragen. Omdat het geen officieel beleid is, heeft het ook geen enkele zin om verklaringen of bijvoorbeeld griepvaccinaties te nemen, er is geen enkele garantie dat dit geaccepteerd zou worden. De Bulgaarse overheid is aan het uitzoeken wat  er precies aan de hand is. Inmiddels meldt het Ministerie van buitenlandse zaken dat het gaat om afpersing door douanebeambten. De grensbeambten vragen ten onrechte om een gezondheidscertificaat in verband met de grieppandemie en proberen vakantiegangers zo geld afhandig te maken. Als zij dit niet kunnen, moeten zij hun paspoort inleveren en in een nabij gelegen ziekenhuis een vaccinatie halen (kosten EUR 80 euro) en een gezondheidscertificaat, terwijl dit vaccin (nog) niet bestaat. Soms wordt een aanzienlijk hoger bedrag gevraagd. De Bulgaarse autoriteiten ondernemen momenteel actie om deze praktijken de kop in te drukken. 

Er zijn ook geruchten dat reizigers aan Roemeense grenzen wordt gevraagd om een medische verklaring.  U moet zich in ieder geval niet laten vaccineren met een onbekend vaccin. Probeer plaats, tijd en naam/nummer van de ambtenaar te noteren en een klacht in te dienen bij de Nederlandse ambassade in Sofia of bij de Bulgaarse autoriteiten. Omdat het om afpersing gaat heeft het weinig zin een verklaring of een gezondheidscertificaat mee te nemen omdat deze waarschijnlijk toch niet geaccepteerd wordt. Het Bulgaarse ministerie van gezondheid heeft een verklaring in het Bulgaars op haar website gezet, waarin staat dat een gezondheidsverklaring niet nodig is om Bulgarije in te reizen. Het advies is deze verklaring te printen en te laten zien als u toch om een gezondheidsverklaring wordt gevraagd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen