Portugees Oorlogsschip of Physalia physalis gesignaleerd in Spanje

Array

Voor de Spaanse zuidelijke kust zijn gevaarlijke reuzenkwallen gesignaleerd. Het gaat om zo`n vijfhonderd exemplaren van het Portugees oorlogsschip. Physalia physalis is vlak voor de kust Murcia gesignaleerd. , een reuzenkwal met tentakels van wel dertig meter lengte. Wie daar mee in aanraking komt kan pijnlijke verwondingen en ontstekingen oplopen. Zieke mensen of mensen met een verminderde weerstand kunnen zelfs ademhalingsmoeilijkheden of een hartstilstand krijgen. De kwallen blijven vooralsnog redelijk ver uit de kust, zo`n zevenhonderd meter. De gemiddelde badgast zal er dus niet zo snel meer in aanraking komen. Toch worden zwemmers en watersporters dringend gewaarschuwd heel goed uit te kijken.

Het Portugees Oorlogsschip is een staartkwal die voornamelijk in warme zeeen voorkomt en maar zeer zelden in de middellandse zee wordt aangetroffen. Deze staartkwal is geen echte kwal maar een complexe kolonie van vier soorten poliepen.  Het Portugees oorlogsschip kan tentakels ontwikkelen tot 50 a 70 meter lang(!). Het Portugees Oorlogsschip is niet meer gezien voor de kust van Murcia sinds 1989. Enige weken geleden werden exemplaren waargenomen op enkele km’s voor de kust, door de aanlandige wind zijn er nu ook exemplaren vlak voor de kust in Murcia waargenomen.
De physalia physalis heeft een gasblaas, dat als “zeil” dienstdoet. Dit zeil kan met lucht gevuld worden als het oorlogsschip aan de oppervlakte moet blijven, en kan bij gevaar leeglopen waardoor het oorlogsschip onderduikt. Ook kan dit zeil in een bepaalde hoek gedraaid worden, zodat de kolonie kan “bepalen” waar ze naartoe “wil”. Zelfs tegen de wind in laveren is mogelijk.Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken. Een tweede kennismaking kan bovendien resulteren in een allergische reactie op het gif.
(bron o.a. wikipedia).

Een extra gevaar vormt het Portugees Oorlogschip! Voor de Spaanse zuidelijke kust zijn gevaarlijke reuzenkwallen gesignaleerd. Het gaat om kwal met tentakels van wel dertig meter lengte. Wie daar mee in aanraking komt kan pijnlijke verwondingen en ontstekingen oplopen. Zieke mensen of mensen met een verminderde weerstand kunnen zelfs ademhalingsmoeilijkheden of een hartstilstand krijgen. De kwallen blijven vooralsnog redelijk ver uit de kust, zo`n zevenhonderd meter. De gemiddelde badgast zal er dus niet zo snel meer in aanraking komen. Toch worden zwemmers en watersporters dringend gewaarschuwd heel goed uit te kijken.

De kwallen kwamen vanuit zuidelijke richting in de wateren van de middellandse zee aan de costa blanca opzetten. De eerste slachtoffers werden gestoken nabij San Juan, gevolgd door ondermeer Javea, Torrevieja, Orihuela Costa en Dénia gedurende de rest van de dag.

In San Juan moesten 51 mensen tgv van een kwallenbeet worden behandeld (tov 18 de dag ervoor), in Javea 11 mensen, in Torrevieja 6 mensen, in Orihuela Costa 4 mensen en in Dénia moesten ook 4 personen worden behandeld. Dit alles ondanks dat er geen scholen kwallen werden waargenomen. In Pilar de la Horadada moest een 53-jarige zwemmer worden gered door de strandwachten. Deze man was in aanraking gekomen met de lange tentakels van het Portugees oorlogsschip en moest in het ziekenhuis worden opgenomen om aan zijn verwondingen aan armen en benen te worden behandeld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen