Vakantie minder gezond dan gedacht

Array

Het gezondheidseffect van vakantie is gering, zo blijkt uit onderzoek van De Friesland. Ongemakken, sociale druk en aanpassingsproblemen zorgen bij veel vakantievierders voor ongezonde stress. Zelfs nuchtere Friezen hebben er last van, zo meldt de zorgverzekeraar De Friesland. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken rapporteert dat een kwart van de vakantiegangers ooit te maken krijgt met diefstal of geweld. Bij de zes landelijke alarmcentrales komen jaarlijks 45.000 meldingen binnen van reizigers met medische problemen. En het is recessie. Toch blijven Nederlanders ook dit jaar gemiddeld 7 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan vakantie.

Aan vakantie kunnen zich maar weinigen ontrekken zegt professor Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties en welzijn aan de Universiteit van Tilburg: “Vakantie is een sociale verplichting. We moeten weg, liefst ver, en als we daar zijn moeten we van alles doen. Terwijl niet iedereen geschapen is voor bungeejumpen in de tropen. Dit sociale fenomeen speelt ook in Friesland. HanzeConnect, een onderzoeksbureau, rapporteert dat 39 procent van de Friezen druk ervaren van hun omgeving om hun vakanties steeds specialer en exotischer te maken. Precies 40 procent vindt dat veel Friezen meegaan in overdreven vakantietrends die vanuit de rest van Nederland komen overwaaien.

Helaas blijft dit niet zonder gevolgen voor de gezondheid. Van de Friezen geeft 43 procent aan dat een vakantie voor hen ook de nodige stress oplevert. Voor meer dan de helft is het ontspannen gevoel snel verdwenen bij thuiskomst. Professor Vingerhoets zegt: “Veel mensen zijn, door alle spanningen en ongemakken, na hun vakantie vermoeider dan toen ze weggingen.

De gezondheidsperikelen zijn voor De Friesland aanleiding om zich actiever in de reiswereld te gaan mengen. Marcel Kuin, bestuurslid van De Friesland, zegt: “Vakantie zou gezond moeten zijn, maar dat is het vaak niet. Daarom willen we vanuit De Friesland Reisverzekeraar wat aan de reisstress doen. Niet door het hameren op risico’s, maar juist door het promoten van gezond verstand.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen