Eén instantie aansprakelijk EPD

Array

veiligheid EPDMinister Klink van Volksgezondheid is niet van plan de aansprakelijkheid rondom het Elektronisch patientendossier (EPD) te verbeteren, dat meldt de minister in schriftelijk antwoord op Kamervragen. De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op verbetering te eisen en aansprakelijkheid bij misbruik van privé-gegevens van consumenten goed te regelen. Het moet voor consumenten heel duidelijk zijn bij welke instantie ze moeten aankloppen als ze klachten hebben over of slachtoffer zijn geworden van misbruik van hun privé-gegevens uit het EPD.

Uit een analyse van de Consumentenbond blijkt dat consumenten en patienten in het Elektronisch Patientendossier (EPD) weliswaar zeggenschap over hun privé-gegevens hebben, maar het is onduidelijk wie aansprakelijk is als de informatie in verkeerde handen valt én waar mensen in zo’n geval kunnen aankloppen. De bond riep begin mei het ministerie van VWS op om voor de invoering van het EPD maatregelen te treffen door aansprakelijkheid bij wet te regelen.

Campagne
De Consumentenbond voert een campagne Bescherming Privé-gegevens. De bond wil dat privé-gegevens van consumenten geen eigen leven gaan leiden. Aansprakelijkheid en laagdrempelige geschilbeslechting moeten goed geregeld zijn.

Bron: Consumentenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen