Britse wetenschappers creëren sperma uit stamcellen

0
260

sperma-4Britse wetenschappers hebben menselijk sperma gecreeerd uit embryonale stamcellen en dat is een primeur. Deze vinding zou moeten leiden tot een beter inzicht in vruchtbaarheid. De onderzoekers van de universiteit van Newcastle en het NorthEast England Stem Cell Institute (NESCI), onder leiding van professor Karim Nayernia, is erin geslaagd menselijk sperma te maken uit embryonale stamcellen die de mannelijke X- en Y-chromosomen dragen.Vrouwelijke cellen, met twee X-chromosomen, ontwikkelden zich wel tot spermatogonia, het beginstadium van spermatozoa, maar deelden niet verder. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat het Y-chromosoom onontbeerlijk is bij spermaproductie.

Het sperma zal niet gebruikt worden voor de bevruchting van eicellen; de wet verbiedt dit. De wetenschappers hopen echter dat de wetgeving snel verandert zodat deze techniek op termijn gebruikt kan worden bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid. De ontdekking zou ook moeten bijdragen in het beter begrijpen van hoe erfelijke ziekten van generatie op generatie overgedragen kunnen worden.