Britse wetenschappers creëren sperma uit stamcellen

Array

sperma-4Britse wetenschappers hebben menselijk sperma gecreeerd uit embryonale stamcellen en dat is een primeur. Deze vinding zou moeten leiden tot een beter inzicht in vruchtbaarheid. De onderzoekers van de universiteit van Newcastle en het NorthEast England Stem Cell Institute (NESCI), onder leiding van professor Karim Nayernia, is erin geslaagd menselijk sperma te maken uit embryonale stamcellen die de mannelijke X- en Y-chromosomen dragen.Vrouwelijke cellen, met twee X-chromosomen, ontwikkelden zich wel tot spermatogonia, het beginstadium van spermatozoa, maar deelden niet verder. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat het Y-chromosoom onontbeerlijk is bij spermaproductie.

Het sperma zal niet gebruikt worden voor de bevruchting van eicellen; de wet verbiedt dit. De wetenschappers hopen echter dat de wetgeving snel verandert zodat deze techniek op termijn gebruikt kan worden bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid. De ontdekking zou ook moeten bijdragen in het beter begrijpen van hoe erfelijke ziekten van generatie op generatie overgedragen kunnen worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen