Ruime meerderheid van de deelnemers heeft twijfels over de volledigheid en correctheid van hun huidige medisch dossier

0
198

epd-revalidatieIn mei hield de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) een landelijke meldactie met als onderwerp het Elektronisch Patientendossier (EPD). Bijna 1800 mensen namen deel aan de meldactie en vulden de vragenlijst in op www.consumentendezorg.nl.

Doelstelling van de meldactie was de inventarisatie van de gewenste functionaliteit van een EPD. Welke effecten verwachten mensen van de invoer van het elektronisch dossier? Tevens verzamelde de NPCF met de meldactie informatie, ervaringen en meningen ten aanzien van patientendossiers, zowel huidige als toekomstige.

De belangrijkste uitkomsten van de meldactie zijn:

 • een ruime meerderheid van de deelnemers heeft twijfels over de volledigheid en correctheid van hun huidige medisch dossier. Bijna zestig procent van de deelnemers aan de meldactie heeft ervaren dat hij/zij zorgverleners moest corrigeren of informeren omdat er te weinig informatie voorhanden was; ook waren er slechte ervaringen rond de informatieoverdracht tussen zorgverleners;
 • een groot deel van de mensen die nu al twijfels heeft over veiligheid van hun medische gegevens, is ook sceptisch over de veiligheid van de landelijke uitwisseling door middel van het Landelijk Elektronisch Patientendossier;
 • EPD en het verbeteren van de gezondheidszorg
  Aan de deelnemers van de meldactie werd tevens gevraagd om van 10 aspecten aan te geven in hoeverre de gezondheidszorg daarop moet verbeteren. De volgende drie aspecten bleken de belangrijkste verbeterpunten:
  1. spoedeisende zorg
  2. inzicht in wie medische gegevens opvraagt
  3. veiligheid van medicatie

In de meldactie werd deelnemers gevraagd aan te geven of men denkt dat een landelijk EPD iets zal veranderen aan diverse aspecten van de gezondheidszorg waaronder de drie bovenstaande. Een ruime meerderheid denkt dat deze punten zullen verbeteren door de invloed van het landelijk EPD.

Binnenkort zal de complete rapportage van deze meldactie gepresenteerd worden.

Bron: NPCF

Vorig artikelToestand H1N1 patiënt UMCG beter
Volgend artikelManifestatie Kanker in Beeld 2009
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.