IGZ laat geneesmiddelen MJ Biopharm terughalen uit apotheken

0
392

pillen3De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat op advies van het CBG alle geneesmiddelen uit apotheken terughalen die door de fabrikant MJ Biopharm uit India zijn gefabriceerd. Aanleiding tot deze terugroepactie (een zogenoemde ‘recall’) is informatie van de Engelse registratieautoriteit MHRA aan het CBG en de IGZ dat MJ Biopharm bij de productie van geneesmiddelen niet meer voldoet aan de Richtsnoeren voor Good Manufacturing Practice (goede manier van produceren). Daardoor is er een kans dat producten van deze fabrikant niet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Uit voorzorg heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de fabrikant daarom uit de registratiedossiers verwijderd en laat de IGZ de producten die nog op de markt zijn terughalen.

Patienten die deze geneesmiddelen gebruiken hoeven zich geen zorgen te maken en kunnen hun geneesmiddelen blijven gebruiken. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat de geneesmiddelen die reeds in het bezit zijn van patienten, niet veilig zijn voor gebruik. Als patienten zich hier toch zorgen over maken, dan kunnen zij contact opnemen met de apotheker die het geneesmiddel heeft afgeleverd.

Voor de fabrikant MJ Biopharm betekent dit dat hij niet langer een goedgekeurde fabrikant is. Het CBG heeft de fabrikant daarom uit de registratiedossiers verwijderd. In de gevallen waar MJ Biopharm de enige fabrikant is in het registratiedossier, heeft het CBG besloten de betreffende handelsvergunning te schorsen. De handelsvergunninghouders zijn over dit voornemen geïnformeerd.

stand van zaken 16-07-2009 16:59:25
Overzicht van geneesmiddelen van MJ Biopharm die in Nederland in de handel zijn en moeten worden teruggehaald:
Apothecon Ciprofloxacin
Apothecon Ciprofloxacin
Karib – UK Zopiclon
Karib – UK Sotalol HCl
Karib – UK Pentoxyfilline
Ratiopharm Pentoxyfilline
Pharmachemie Pentoxyfilline
Sandoz Ibuprofen
De hierboven genoemde oorspronkelijke batchnummers kunnen in Nederland vervangen zijn door fabrikantspecifieke batchnummers. De
verantwoordelijke fabrikant informeert apothekers hierover via een zogeheten ‘oranje hand envelop’.

Lijst met geneesmiddelen die worden teruggehaald
Website CBG