IGZ laat geneesmiddelen MJ Biopharm terughalen uit apotheken

Array

pillen3De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat op advies van het CBG alle geneesmiddelen uit apotheken terughalen die door de fabrikant MJ Biopharm uit India zijn gefabriceerd. Aanleiding tot deze terugroepactie (een zogenoemde ‘recall’) is informatie van de Engelse registratieautoriteit MHRA aan het CBG en de IGZ dat MJ Biopharm bij de productie van geneesmiddelen niet meer voldoet aan de Richtsnoeren voor Good Manufacturing Practice (goede manier van produceren). Daardoor is er een kans dat producten van deze fabrikant niet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Uit voorzorg heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de fabrikant daarom uit de registratiedossiers verwijderd en laat de IGZ de producten die nog op de markt zijn terughalen.

Patienten die deze geneesmiddelen gebruiken hoeven zich geen zorgen te maken en kunnen hun geneesmiddelen blijven gebruiken. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat de geneesmiddelen die reeds in het bezit zijn van patienten, niet veilig zijn voor gebruik. Als patienten zich hier toch zorgen over maken, dan kunnen zij contact opnemen met de apotheker die het geneesmiddel heeft afgeleverd.

Voor de fabrikant MJ Biopharm betekent dit dat hij niet langer een goedgekeurde fabrikant is. Het CBG heeft de fabrikant daarom uit de registratiedossiers verwijderd. In de gevallen waar MJ Biopharm de enige fabrikant is in het registratiedossier, heeft het CBG besloten de betreffende handelsvergunning te schorsen. De handelsvergunninghouders zijn over dit voornemen geïnformeerd.

stand van zaken 16-07-2009 16:59:25
Overzicht van geneesmiddelen van MJ Biopharm die in Nederland in de handel zijn en moeten worden teruggehaald:
Apothecon Ciprofloxacin
Apothecon Ciprofloxacin
Karib – UK Zopiclon
Karib – UK Sotalol HCl
Karib – UK Pentoxyfilline
Ratiopharm Pentoxyfilline
Pharmachemie Pentoxyfilline
Sandoz Ibuprofen
De hierboven genoemde oorspronkelijke batchnummers kunnen in Nederland vervangen zijn door fabrikantspecifieke batchnummers. De
verantwoordelijke fabrikant informeert apothekers hierover via een zogeheten ‘oranje hand envelop’.

Lijst met geneesmiddelen die worden teruggehaald
Website CBG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen